Szybkie bezglutenowe pieczywo? Podpłomyki! Bezglutenowe mąki możecie ze sobą połączyć jak Wam pasuje: dziś wybrałam mąkę kukurydzianą, mąkę jaglaną i mąkę gryczaną. Warto dla sprężystości dodać również trochę siemienia lnianego. Są pyszne!
Szybkie bezglutenowe pieczywo? Podpłomyki! Bezglutenowe mąki możecie ze sobą połączyć jak Wam pasuje: dziś wybrałam mąkę kukurydzianą, mąkę jaglaną i mąkę gryczaną. Warto dla sprężystości dodać również trochę siemienia lnianego. Są pyszne!
soli 1,5 łyżeczki
letniej wody 200 ml
oliwy lub oleju roślinnego 1,5 łyżki
mąk bezglutenowych (u mnie jaglana, kukurydziana i gryczana) + 50 g do podsypania 250 g
siemienia lnianego w ziarnach 30 g
40 min.
Czas całkowity
15 min.
Czas wyrastania
25 min.
Czas wypieku
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy siemię lniane, olej i sól. Wlewamy letnią wodę i mieszamy składniki ciasta jedynie do połączenia.
2. Zostawiamy pod przykryciem na 15 minut.
3. Blat wysypujemy mąką bezglutenową, przekładamy na środek ciasto i dzielimy na 4 lub 6 części. Każdą z nich krótko wyrabiamy podsypując mąką, tak by się nie kleiło. Pergamin oprószamy mąką, kładziemy na środku kulkę ciasta, znów posypujemy mąką, przykładamy drugą część pergaminu i cienko wałkujemy.
4. Tak przygotowany podpłomyki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, smażymy po ok. 3 minuty z każdej strony. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Czy z samej mąki gryczanej też wyjdzie?
Wyjdzie, ale mąka gryczana jest bardzo specyficzna i intensywna w smaku stąd mieszanka w przepisie.
Chodziło mi oczywiście u suchość ciasta.
A czy suchości ziarna bardziej by nie zapobiegło mielone siemię lniane?
Można dać mielone siemię, owszem 🙂 Ale to będzie już zupełnie inna historia, bo jednak ziarenka nadają podpłomykom ciekawą strukturę.
czy można użyć tylko mąki kukurydziane?
Można tak zrobić 🙂
Jaką inną mąką mogę zastąpić kukurydzianą? Z góry dziękuję za odpowiedź:)
Ryżowa, ziemniaczana, amarantusowa, orzechowa, gryczana, kokosowa, możliwości jest wiele 🙂