Przepis

wyrabianie
2 min
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy siemię lniane, olej i sól. Wlewamy letnią wodę i mieszamy składniki ciasta jedynie do połączenia
wyrastanie
15 min
wyrastanie
2. Zostawiamy pod przykryciem na 15 minut.
formowanie
10 min
formowanie
3. Blat wysypujemy mąką bezglutenową, przekładamy na środek ciasto i dzielimy na 4 lub 6 części. Każdą z nich krótko wyrabiamy podsypując mąką, tak by się nie kleiło. Pergamin oprószamy mąką, kładziemy na środku kulkę ciasta, znów posypujemy mąką, przykładamy drugą część pergaminu i cienko wałkujemy.
smażenie
25 min
smażenie
4. Tak przygotowany podpłomyki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, smażymy po ok. 3 minuty z każdej strony. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej