Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Siemię lniane zalewamy wrzącą wodą, zostawiamy na kilka minut. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy namoczone siemię lniane, sól. Wlewamy letnią wodę, krótko mieszamy do połączenia składników.
formowanie
formowanie
2. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na okrągły placek.
smażenie
smażenie
3. Podpłomyki wrzucamy na rozgrzaną patelnię (można dodatkowo skropić oliwą), smażymy po 2 minuty z każdej strony.
Smakowita
Gotowe podpłomyki podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.
Ocena czytelników: 3 z 1 ocen
Czas całkowity: 25 min
Czas wyrastania: 0 min
Czas wypieku: 16 min