Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Ostudzone puree ziemniaczane łączymy z mąkami, drożdżami i solą. Wlewamy powoli wodę i wyrabiamy krótką chwilę ciasto, do połączenia składników. Ciasto powinno być gęste i kleiste, odpowiednie do mieszania łyżką, a nie zagniatania.

wyrastanie
120 min
wyrastanie

2. Formę keksówkę (30 x 9 cm) smarujemy odrobiną oliwy i wykładamy pergaminem. Przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy łyżką lub zwilżoną wodą dłonią. Przykrywamy i zostawiamy na około 2 godziny w ciepłym miejscu.

pieczenie
40 min
pieczenie

3. Chleb wstawiamy w formie do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40-45 minut, do suchego patyczka w temperaturze 200 stopni. Wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej