Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie

1. Ostudzone puree ziemniaczane łączymy z mąkami, drożdżami i solą. Wlewamy powoli wodę i wyrabiamy krótką chwilę ciasto, do połączenia składników. Ciasto powinno być gęste i kleiste, odpowiednie do mieszania łyżką, a nie zagniatania.

wyrastanie
wyrastanie

2. Formę keksówkę (30 x 9 cm) smarujemy odrobiną oliwy i wykładamy pergaminem. Przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy łyżką lub zwilżoną wodą dłonią. Przykrywamy i zostawiamy na około 2 godziny w ciepłym miejscu.

pieczenie
pieczenie

3. Chleb wstawiamy w formie do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40-45 minut, do suchego patyczka w temperaturze 200 stopni. Wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Smakowita
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą de Luxe.
Ocena czytelników: 4.78 z 32 ocen
Czas całkowity: 2 godz 40 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 40 min