Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

mieszanie składników
mieszanie składników
1. Do misy wsypujemy ziarna, bakalie, płatki, nasiona baby płesznik. Dodajemy sól, cukier, tłuszcz. Mieszamy ze sobą składniki i wlewamy wodę, kontrolując konsystencję \"ciasta\". Konsystencja powinna być zwarta i lekko wilgotna.
wyrastanie
wyrastanie
2. Formę keksówkę smarujemy tłuszczem i wykładamy pergaminem. Przekładamy do środka ciasto, ugniatając je łyżką i wyrównując wierzch przyszłego chleba. Formę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na minimum 2 godziny w ciepłym miejscu.
pieczenie
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Następnie wysuwamy blachę piekarnika, odwracamy formę dnem do góry i pieczemy chleb jeszcze 20 minut. Upieczony chleb cierpliwe studzimy przed krojeniem. W przeciwnym wypadku będzie się kruszył!
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 2 godz 50 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 50 min