Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Siemię lniane wsypujemy do filiżanki i zalewamy wrzątkiem do jego wysokości. Odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy mąkę z drożdżami i solą. Dodajmy wystudzone siemię lniane i powoli dodajmy wody rozpoczynając zagniatanie. Dodajmy tyle wody, aby ciasto stało się elastyczne i nie klejące. Ciasto o takiej konsystencji intensywnie zagniatamy jeszcze przez 5 minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Miskę wykładamy folią do żywności i posypujemy wnętrze mąką. Z masy formujemy kulę i wsadzamy do miski. Całość przykrywamy kolejną warstwą folii do żywności. Odstawiamy w ciepłe miejsce (np koło lekko rozgrzanego palnika) na 2,5 godziny.
pieczenie
pieczenie
3. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Delikatnie wyjmujemy chleb z miski i umieszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnika. Pieczemy przez około 40 min. aż skórka zbrązowieje. Wyjmujemy i czekamy, aż ostygnie.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 3 godz 10 min
Czas wyrastania: 2 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min