Przepis

przygotowywanie składników
20 min
przygotowywanie składników
1. Siemie lnniane wsypujemy do szklanki/miseczki i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na ok. 20 minut, po tym czasie konsystencją będzie przypominać kisiel.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże i sól. Wlewamy namoczone siemię na zmianę z letnią wodą i wyrabiamy ciasto mikserem przez ok. 5 minut.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
3. Po czym zostawiamy je w misie na godzinę.
formowanie
5 min
formowanie
4. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat i formujemy długi wałek. Spłaszczamy go, aby miał szerokość ok. 8 cm i wycinamy po skocie trójkąty z ciasta.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
5. Trójkątne bułeczki układamy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką na 40 minut.
pieczenie
20 min
pieczenie
6. Bułki pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni przez ok. 17-20 minut, czyli do momentu, aż będą rumiane.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej