Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Siemie lnniane wsypujemy do szklanki/miseczki i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na ok. 20 minut, po tym czasie konsystencją będzie przypominać kisiel.
wyrabianie
wyrabianie
2. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże i sól. Wlewamy namoczone siemię na zmianę z letnią wodą i wyrabiamy ciasto mikserem przez ok. 5 minut.
wyrastanie
wyrastanie
3. Po czym zostawiamy je w misie na godzinę.
formowanie
formowanie
4. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat i formujemy długi wałek. Spłaszczamy go, aby miał szerokość ok. 8 cm i wycinamy po skocie trójkąty z ciasta.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
5. Trójkątne bułeczki układamy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką na 40 minut.
pieczenie
pieczenie
6. Bułki pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni przez ok. 17-20 minut, czyli do momentu, aż będą rumiane.
Smakowita
Studzimy je na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą ze swojskim masełkiem.
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 4 godz 20 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 20 min