Przepis

autoliza
40 min
autoliza
1. Do mąki pszennej chlebowej dodajemy odmierzoną wodę i mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 40 minut.
Wyrabianie ciasta na chleb
15 min
Wyrabianie ciasta na chleb
2. Do ciasta chlebowego dodajemy sól i drożdże, uważając by nie wysypać soli bezpośrednio na drożdże! Zagniatamy energicznie przez ok. 15 minut lub 8-10 minut w robocie kuchennym. Ciasto jest mokre i klejące, z początku może sprawiać nieco trudności w zagniataniu. Zwilżenie dłoni lub natarcie ich olejem czy oliwą może pomóc. Unikamy natomiast podsypywania ciasta mąką.
wyrastanie ciasta na chleb
90 min
wyrastanie ciasta na chleb
3. Dobrze wyrobione ciasto na chleb portugalski przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. W zależności od temperatury otoczenia może zająć to od 60 do 120 minut. Ciasto powinno podwoić objętość, napowietrzyć się i dość mocno rozluźnić.
formowanie ciasta na chleb
5 min
formowanie ciasta na chleb
4. Dużą blachę obficie obsypujemy mąką i wylewamy bezpośrednio na nią wyrośnięte ciasto. Staramy się robić to na tyle ostrożnie, by nie opadło. Lekko rozciągamy ciasto na prostokąt i delikatnie zakładamy 1/3 ciasta na górę, jak pokazano na zdjęciu formując w ten sposób podłużny bochenek chleba portugalskiego.
pieczenie chleba
30 min
pieczenie chleba
5. Od razu po uformowaniu bochenka wkładamy blachę do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 12-15 minut w temperaturze 250 stopni z parą (jeśli nie dysponujemy parowym piekarnikiem, na dno wstawiamy naczynie z ok. 10 kostkami lodu). Następnie obniżamy temperaturę do 230 stopni i pieczemy przez kolejne 15-20 minut lub do momentu, aż bochenek będzie odpowiednio rumiany. Studzimy chleb portugalski na kratce kuchennej.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej