Nie wiem jak Wy, ale ja mam straszną słabość do wypieków z kruszonką. Nawet nie samych wypieków, ale konkretnie do kruszonki. Nie raz już członkowie mojej rodziny obrażali się na mnie, że wyjadłam całą z chałki i jest ona smakowo bezużyteczna. Niestety po prostu nie mogę się powstrzymać. Na widok słodkiego chleba z tymi słodkimi, pysznymi skrawkami ciasta wariuję.

Dlatego specjalnie dla siebie zrobiłam bułeczki z dużą ilością kruszonki, abym mogła cieszyć się nią w pełni. Dodatkowo byłam uradowana, gdyż bułeczki były miękkie jak nigdy, a jeszcze lekko ciepłe smakowały jakbym na chwilę przeniosła się  do kulinarnego nieba. Szczerze polecam, gdyż nie są trudne, a tak miękkie i pyszne, no i...z kruszonką!

bułki z kruszonką

Słodkie bułeczki z kruszonką
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 4
 
Składniki
  • 180 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 0, 5 łyżeczki soli
  • 60 g cukru
  • 25 g miękkiego masła
  • ok. 100 ml wody
  • 1 jajko
  • Na kruszonkę:
  • 30 g mąki pszennej
  • 20 g zimnego masła
  • 10 g cukru
  • szczypta soli
  • odrobina zimnej wody (ok. 1-2 łyżeczki)
Instrukcja
  1. Pomieszaj w misce mąkę, drożdże, sól i cukier. Dodaj miękkie, kremowe masło w temperaturze pokojowej.
  2. Zacznij zagniatać ciasto, powoli dodając ciepłą wodę.
  3. Zagniataj aż osiągnie jednolitą, lekko lepką konsystencję.
  4. Wsadź ciasto do miski i owiń miskę folią spożywczą.
  5. Odłóż w ciepłe miejsce (na przykład obok lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny, aż podwoi objętość.
  6. Po upływie tego czasu wyłóż ciasto na obsypaną mąką stolnicę/blat i uformuj ciasta rulon. Potnij rulon na 4 części jednakowej wielkości.
  7. Z każdej części uformuj bułeczkę i wyłóż je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Przykryj blachę folią aluminiową i odłóż ponownie w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
  8. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni i zacznij robić kruszonkę.
  9. Pomieszaj w misce składniki na kruszonkę, aby ciasto miało jednolitą, miękką konsystencję. Owiń ciasto folią aluminiową i wsadź do lodówki.
  10. Gdy bułeczki wyrosną roztrzep w misce 1 jajko. Posmaruj pędzelkiem każdą bułeczkę (delikatnie, aby nie opadły)
  11. Wyjmij ciasto na kruszonkę, odrywaj małe kawałki i przyklejaj do wysmarowanych jajkiem bułeczek (ostrożnie, nie przyciskaj, aby nie opadły)
  12. Wsadź do piekarnika i piecz aż bułeczki zbrązowieją. Gdy będą już brązowe wsadź w nie wykałaczkę, aby sprawdzić, czy ciasto się do niej nie przyklei. Jeśli na wykałaczce nie ma przyklejonego ciasta, oznacza to, że są gotowe.
  13. Daj bułeczkom ostygnąć.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 0 z 1 ocen