Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Siemię lniane zalewamy taką ilością wrzątku, aby zakrył ziarna o mniej więcej centymetr. Zostawiamy na 15 minut, aż siemię wsiąknie płyn.
wyrabianie
wyrabianie
2. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól, siemię lniane. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez ok. 4 minuty.
wyrastanie
wyrastanie
3. Plastyczne ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy na godzinę, stawiamy w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, podsypujemy je mąką pełnoziarnistą, dzielimy na 8 części. Z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę, którą delikatnie spłaszczamy. Chlebki pita kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, zostawiamy odstępy. Przykrywamy na 40 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Wyrośnięte chlebki pita wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 8 minut w 200 stopniach i 8 minut w 190 stopniach.
Smakowita
Upieczone chlebki studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą ze swojskim masełkiem.
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 2 godz 16 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 16 min