Przepis

przygotowywanie farszu
5 min
przygotowywanie farszu
1. Pieczarki obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą (łyżką) i podsmażamy 5 minut. Pod koniec przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i szczyptą soli.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże, sól i pieczarki. Wlewamy letnią wodę i resztę oliwy, wyrabiamy ciasto 5 minut.
wyrastanie
80 min
wyrastanie
3. Zostawiamy je pod przykryciem w naoliwionej misie na 1 h 20 minut.
formowanie
10 min
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany mąką blat. Dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy okrągła bułeczkę, którą delikatnie spłaszczamy.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
5. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem i przykrywamy na 30 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
6. Pity pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 220 stopniach przez 15 minut. Studzimy je na kratce przed podaniem.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej