Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę mieszamy z drożdżami i solą. Wlewamy bardzo powoli 100 ml letniej wody i zaczynamy wyrabiać ciasto (ręcznie lub mikserem). Gdy składniki zaczną się ze sobą łączyć i cała woda zostanie wlana, dodajemy do ciasta przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i posiekane drobno zioła.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Wlewając powoli 50 ml wody dalej wyrabiamy ciasto. Kiedy połączy się w elastyczną kulę, wkładamy ją do misy wysmarowanej oliwą i przykrywamy folią spożywczą. Stawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich spłaszczamy i lekko wałkujemy. Kładziemy na papierze do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Chlebki pita pieczemy przez 7 minut, aż wyrosną i lekko się zarumienią. Po upieczeniu kroimy wzdłuż na pół, tworząc kieszonkę.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 7 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 7 min