Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem aż będzie elastyczne przez ok. 5 minut.

wyrastanie
90 min
wyrastanie

2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki skropionej oliwą. Wierzch wyrównujemy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 h.

przygotowywanie wierzchu
2 min
przygotowywanie wierzchu

3. Wyrośnięte ciasto smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy ziarnami słonecznika.

pieczenie
40 min
pieczenie

4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni C. Chleb pieczemy metodą góra-dół przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy, studzimy na kuchennej kratce.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej