Szybki chleb na drożdżach instant
Macie czasem ochotę na zwykły prosty chleb? A w dodatku szybki? Przygotowałam przepis na pszenny chleb z keksówki z suszonych drożdży instant, bez konieczności robienia zaczynu. Chleb można upiec z każdej mąki pszennej jasnej (polecam typ 650). Aby uzyskać rumianą skórkę smarujemy chleb z wierzchu białkiem, warto posypać go też ulubionymi ziarenkami.
U kogo w domu będzie pachniał szybki chleb na drożdżach?
Suszone drożdże w przepisie na chleb czy świeże?
Drożdże są ważnym składnikiem tego chleba. W przepisie wskazałam drożdże suszone instant. Dla tych, któryz wolą korzystać z ich świeżej formy – musicie przeliczyć ich ilość. Jak to zrobić? Zapraszam do smakowitego poradnika „Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?„.
Jakieś pytania o pieczenie chleba w domu?
Zawsze możecie zadać mi pytanie w komentarzu pod przepisem lub napisać, jak smakowały Wasze domowe wypieki 🙂 Jeśli macie ochotę wzbogacić swoje pieczywo o warzywne akcenty, to upieczcie ten pszenny chleb z papryką albo najpiękniejsze bułeczki dyniowe.
Zrobiłam!!! 400g mąki pszennej i 200g mąki żytniej. Podczas drugiego pieczenia dodałam trochę więcej soli. Wyszło SUPER!!! POLECAM.
Zawsze doceniam takie smakowite modyfikacje! Dzięki nim można mieć tylko jeden sprawdzony przepis w głowie i za każdym razem pieczywo, na jakie ma się akurat ochotę!
Gdybym chciał zrobić ten chleb lub domieszać mąkę żytnią 720 to chleb się uda czy muszę coś zmienić w przepisie?
Polecam domieszać do 30% mąki żytniej, nie powinny zmienić się pozostałe parametry, ale warto zaobserwować, konsystencję ciasta podczas mieszania.
Dzień dobry piekę od lat chleb prosty pszenny na suchych drożdżach jest bardzo dobry mam pytanie czy można go upiec w frytkownicy beztłuszczowej? ,i czy przepis zmieni się? Pozdrawiam
Można. Sam przepis się nie zmieni. Dopiero czas pieczenia i temperatura może ulec zmianie – proszę zmniejszyć temperaturę o 20 stopni, a czas pieczenia uzależnić od obserwacji wypieku.
Witam Pani Gosiu;)
A ile w gramach będzie te 3 lyzeczki drożdży?
pozdrawiam serdecznie
Marta;)
Proszę dodać nie więcej niż 7g opakowanie. Jeśli w pomieszczeniu jest bardzo ciepło, sugerowałabym zmniejszyć do 5g.
Dziękuję Pani Gosiu;)
Miłego weekendu;)
Wzajemnie:)
Świetny przepis. Piekłam dwa razy. Za pierwszym razem ściśle według przepisu, oczywiście wyszedł. Za drugim upiekłam dwa,ale nie byłabym sobą gdybym nie pokombinowała. Zrobiłam miks mąk pszenna 450 i 650 i żytnia 2000 ,część wody zastąpiłam mlekiem ,dałam cukier i ciut więcej soli. Wyszły:)
I to właśnie lubię najbardziej – możliwość modyfikacji przepisów we własnej kuchni. Życzę smacznego!
Chlebek pyszny. Dzieci zadowolone ponieważ razowo-żytnich za bardzo nie lubią. Niestety od wczoraj mocno wysechł 🙁
Niestety chleby na bazie drożdży nie nadają się do długiego przechowywania i szybko czerstwieją. Najlepsze są tego samego dnia.
Wkładamy na gorący piec czy od startu rozgrzewania, a czas liczymy od osiągnięcia temperatury?
Chleb wkładamy do rozgrzanego piekarnika
W narzędziu do przeliczania wymiary foremki górne czy dolne? Jest o trapezowym przekroju.
Należy założyć, że foremka ma proste boki, jednak nawet w przypadku skośnych boków, różnice są raczej nieduże.
Foremkę o jakich wymiarach jest w przepisie?
30-33cm długości
Hej, piekę ten chleb już jakiś czas ale ostatnio na drugi dzień kruszą się kromki przy krojeniu. Próbuję różne mąki i ciągle to samo,nawet domownicy już to komentują. Macie jakiś pomysł?
Proszę spróbować dłużej wyrabiać ciasto. Proszę też zaobserwować, czy chleb wyrasta tak jak zawsze, być może należy wydłużyć lub skrócić czas wyrastania? Zmieniła się pora roku, także nasze warunki w domach. Być może trzeba skorygować czas fermentacji chleba lub sposób przechowywania?
Świetny przepis, dzięki. Mimo że w dziedzinie pieczenia jestem kompletnym laikiem, wypiek chleba udał się już za pierwszym razem 🙂 A że szkoda rozgrzewać piekarnik dla jednego tylko bochenka, to od razu wypiekam dwa i tak jest łatwiej – 1kg mąki , 1 paczka drożdży instant (dedykowana na 1kg mąki) , pozostałe składniki z powyższej listy według proporcji
Dziękuję i życzę smacznego! Nie ma nic lepszego niż domowy, własnoręcznie upieczony chleb!
Witam. Chcialabym zrobić ten chlebek szybko rano, czy można wyrobić ciasto wieczorem i schować do lodówki? Czy wyrośnie na drugi dzień ?Szybki chleb na drożdżach insrant.
Nie wiem czy przy tej ilości drożdży chleb zwyczajnie nie przerośnie. Nie próbowałam, ale dużo zależy też od temperatury rzeczywistej panującej w lodówce.
Mąka napewno w „ml”? Dałam 600 ml i było bardzo rzadkie. Sporo musiałam dosypać. Może powinno być 600 g? Ostatecznie wyszło smacznie 🙂
Oczywiście, powinno być w gramach. Wkradł się tu jakiś chochlik. Dobrze, że ostatecznie się udało 🙂
Jasne, rozumiem. Mimo obaw, chlebek wyszedł b. ładny i smaczny. Ma trochę ciemniejszy miąższ.
Przepraszam za moje, być może śmieszne pytania ale ciągle jestem na etapie poznawania tematu
całkowicie dla mnie nowego. B. dziękuję za pomoc i rady.
Nie ma za co przepraszać 🙂 Jestem tu po to, by pomóc, jeśli tylko będzie umieć.
Cieszę się, że chleb się udał!
Dzień dobry ponownie. Ostatnio kupiłem mąkę „uniwersalną” 650 oczywiście i chlebek wyszedł b. średni 🙂 Więcej jej nie kupię. Tym razem nie dostałem 650-tki więc więc kupiłem pszenną bio 1050.
Wyrobiłem ciasto jak zwykle i okazało się że jest gęściejsze i strasznie klejące. Zapakowałem do foremki i odstawiłem do wyrośnięcia. Minęło pół godziny w tej chwili i ciasto już ledwo się mieści w formie. Ratunku!!! Czy powinienem skrócić czas wyrastania czy udawać 🙂 że tak ma być?
Pozdrawiam
Mąki pełnoziarniste bywają bardziej aktywne dlatego często powtarzam, że nie czas się liczy tylko obserwacja. Jeśli ciasto podwoiło objętość szybciej, to należy szybciej je piec lub w przyszłości zmniejszyć ilość drożdży.
Witam serdecznie. Od czasu jak przeszedłem na emeryturę, zajmuję się „domem” (Żona pracuje).
Od dawna denerwował mnie „kupny” chleb bo w większości jest niesmaczny, b. szybko wysycha itd.
Marny ze mnie kucharz ale jak trafiłem na Pani stronę o chlebku to już nie mogłem odpuścić. Zabrałem się za ten pszenny z keksówki. Zrobiłem wszystko wg. przepisu !?. Niestety ciasto ciągle nie chciało się zrobić „ciałem stałym”. Cały czas było takie lejące. Dodałem trochę więcej mąki ale dalej było dosyć rzadkie. W keksówce zajęło ok. 1/2 miejsca a po 1,5 godz. wyrosło ponad formę. Upiekłem w zwykłym piekarniku, ( nie mam grzania góra/dół). Po wyjęciu wygladąło pięknie. Poczekałem na Żonę bo bałem się pokroić. Wyszedł cudnie. Delikatny, pachnący i wreszcie o smaku chleba. Moje pytanie: co zrobiłem źle że ciasto nie chciało zgęstnieć. Rozumiem że powinno mieć konsystencję taką ” do rozwałkowania”
Mąka 650. Tak czy inaczej, wielkie, wielkie dzięki. Teraz już nie „odpuszczę”. Poeksperymentuję ze zwykłym chlebkiem a potem, kto wie? 🙂
Jeżeli nie nastąpiła pomyłka przy odmierzaniu, to przypuszczam, że wszystko było w porządku, jednak należałoby lepiej wyrobić ciasto. Ciasto chlebowe nie musi mieć stricte stałej konsystencji i ma prawo być lekko rozlewające się. Szczególnie osoby, które zaczynają przygodę z wypiekami są zdziwione taką konsystencją przy niektórych przepisach. Bywa też tak, że niektóre mąki słabiej chłoną płyny i dlatego zawsze sugeruje się stopniowe dodawanie wody – do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Czy wyjdzie jesli zamienié maké na pelnoziarnista? Lub ktory przepis prosty zastosowac (bez zakwasu)?
Teoretycznie można zamienić mąkę jasną na pełnoziarnistą, ale z całą pewnością będzie się to wiązało ze zmianą proporcji płynów dodanych do ciasta, by zachować odpowiednią konsystencję.
Ze swojej strony proponuję ten przepis https://smakowitychleb.pl/prosty-chleb-razowy/ lub skorzystanie z poręcznej wyszukiwarki, w której można przefiltrować wygodnie przepisy, na których nam zależy.
Jaki jest rozmiar keksówki?
Już widzę, dziękuję!
Udanych wypieków 🙂
Jaki jest rozmiar keksówki w tym przepisie?
Zdecydowanie będzie to duża keksówka o długości ok. 30cm
Czy można połączyć dwie mąki pszenne: 300g typ 750 z 300g tortowej/luksusowej?
Zmieniłam nieco proporcje (300g mąki pszennej 750, 200g luksusowej, 350ml wody i nieco mniej drożdży). Chleb wyszedł, ale jeśli chodzi o smak to mocno przeciętny. Być może użycie samej mąki tortowej czy luksusowej wpłynęłoby na smak.
Z kolei często korzystam z przepisu na chleb orkiszowy na drożdżach. Długo robiłam go w mniejszej keksówkę (25cm) tak jak w przepisie. Ostatnio użyłam dłuższej (30cm) i ciasto nie wylewa się a kromka jest mniejsza i „zgrabniejsza”. Sam przepis polecam:)
Wyszedł bardzo dobry!
Cieszymy się bardzo i życzymy smacznego 🙂
Jeżeli podjewsz wszystkie składniki w ml lub g to tak ważne skłądniki jak DROŻDZE i SÓL – podaj prosze w gramach. Rozmiarów „łyżeczek” jest przecież co niemiara !!! Strona SUPER !!!
Upiekłam. W trakcie pieczenia pękł z jednego boku. Mam nadzieję, że i tak będzie dobry. Póki co studzi się
Hej. Bardzo dawno temu mówiłam ,że będę piec chleb …Dziś nadeszła ta pora ewentualnie jutro.. Zrobię zdjęcia i się pochwalę …Nigdy nie wyszło mi ciasto drożdżowe więc miejmy nadzieję że się uda i wyrośnie…Pozdrawiam i dziękuję za świetną stronę…trafiłam na nią przypadkiem..Świat do odważnych należy..
Witam
Czy może być naczynie żaroodporne ?
Czy można od razu tylko na blachę a naczynia są tylko potrzebne dla ładniejszego kształtu wypieku.
Jak mam piekarnik ,rożen ,gril elektryczny ale tylko do 200 stopni to nie przeszkadza -wydłużyć tylko czas wypieku .
Na blachę są specjalnie rozpisane formowane wypieki 🙂
Proponuję żaroodporne, jeśli przepis jest z myślą o foremce, bo może się rozjechać na blasze.
A co to jest metoda gora dol? Dopiero zaczynam wypiekanie to sie nie znam 😊
Normalna opcja pieczenia w piekarniku od góry i od dołu.
Witam! A ja nie mam suchych drożdży tylko zwykłe i co ? Jak przeliczyć? Chleb mi się skończył.
Odsyłam do poradnika 🙂
Czy mąki ma być 600ml czy 600 gram?
Przecież wiadomo, że gramów, to jakiś chochlik 🙂
Ja robię już od ponad miesiąca ten chleb i używam mili-litrów, wychodzi rewelacyjny