Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Do misy wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy drożdże, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto na szybki chleb ręcznie lub mikserem aż będzie elastyczne przez ok. 5 minut.

wyrastanie
90 min
wyrastanie

2. Tak przygotowane ciasto na szybki chleb na drożdżach przekładamy do keksówki skropionej oliwą. Wierzch wyrównujemy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 h.

przygotowywanie wierzchu
2 min
przygotowywanie wierzchu

3. Wyrośnięte ciasto na szybki chleb na drożdżach smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy ziarnami słonecznika.

pieczenie
40 min
pieczenie

4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni C. Szybki chleb na drożdżach pieczemy metodą góra-dół przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy, studzimy na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 5 z 9 ocen

Wasze komentarze

  • Joasia 6 stycznia 2025 o 17:13
    Ocena:

    Zrobiłam!!! 400g mąki pszennej i 200g mąki żytniej. Podczas drugiego pieczenia dodałam trochę więcej soli. Wyszło SUPER!!! POLECAM.

    • Małgosia 6 stycznia 2025 o 21:45

      Zawsze doceniam takie smakowite modyfikacje! Dzięki nim można mieć tylko jeden sprawdzony przepis w głowie i za każdym razem pieczywo, na jakie ma się akurat ochotę!

  • Krzysztof 5 grudnia 2024 o 19:52
    Ocena:

    Gdybym chciał zrobić ten chleb lub domieszać mąkę żytnią 720 to chleb się uda czy muszę coś zmienić w przepisie?

    • Małgosia 5 grudnia 2024 o 23:15

      Polecam domieszać do 30% mąki żytniej, nie powinny zmienić się pozostałe parametry, ale warto zaobserwować, konsystencję ciasta podczas mieszania.

  • Czesława 26 sierpnia 2024 o 09:05

    Dzień dobry piekę od lat chleb prosty pszenny na suchych drożdżach jest bardzo dobry mam pytanie czy można go upiec w frytkownicy beztłuszczowej? ,i czy przepis zmieni się? Pozdrawiam

    • Małgosia 26 sierpnia 2024 o 10:05

      Można. Sam przepis się nie zmieni. Dopiero czas pieczenia i temperatura może ulec zmianie – proszę zmniejszyć temperaturę o 20 stopni, a czas pieczenia uzależnić od obserwacji wypieku.

  • Marta 10 maja 2024 o 20:06

    Witam Pani Gosiu;)
    A ile w gramach będzie te 3 lyzeczki drożdży?
    pozdrawiam serdecznie

    Marta;)

  • Tele 1 lutego 2024 o 17:42
    Ocena:

    Świetny przepis. Piekłam dwa razy. Za pierwszym razem ściśle według przepisu, oczywiście wyszedł. Za drugim upiekłam dwa,ale nie byłabym sobą gdybym nie pokombinowała. Zrobiłam miks mąk pszenna 450 i 650 i żytnia 2000 ,część wody zastąpiłam mlekiem ,dałam cukier i ciut więcej soli. Wyszły:)

  • Krzysztof 10 sierpnia 2023 o 15:31
    Ocena:

    Chlebek pyszny. Dzieci zadowolone ponieważ razowo-żytnich za bardzo nie lubią. Niestety od wczoraj mocno wysechł 🙁

    • Małgosia 10 sierpnia 2023 o 16:55

      Niestety chleby na bazie drożdży nie nadają się do długiego przechowywania i szybko czerstwieją. Najlepsze są tego samego dnia.

  • Krzysztof 9 sierpnia 2023 o 09:12
    Ocena:

    Wkładamy na gorący piec czy od startu rozgrzewania, a czas liczymy od osiągnięcia temperatury?

  • Krzysztof 9 sierpnia 2023 o 09:10
    Ocena:

    W narzędziu do przeliczania wymiary foremki górne czy dolne? Jest o trapezowym przekroju.

    • Małgosia 9 sierpnia 2023 o 16:31

      Należy założyć, że foremka ma proste boki, jednak nawet w przypadku skośnych boków, różnice są raczej nieduże.

  • Daria 16 lutego 2023 o 12:36

    Foremkę o jakich wymiarach jest w przepisie?

  • Joanna 29 listopada 2022 o 14:13
    Ocena:

    Hej, piekę ten chleb już jakiś czas ale ostatnio na drugi dzień kruszą się kromki przy krojeniu. Próbuję różne mąki i ciągle to samo,nawet domownicy już to komentują. Macie jakiś pomysł?

    • Małgosia 29 listopada 2022 o 16:51

      Proszę spróbować dłużej wyrabiać ciasto. Proszę też zaobserwować, czy chleb wyrasta tak jak zawsze, być może należy wydłużyć lub skrócić czas wyrastania? Zmieniła się pora roku, także nasze warunki w domach. Być może trzeba skorygować czas fermentacji chleba lub sposób przechowywania?

  • Piotr 19 listopada 2022 o 21:52

    Świetny przepis, dzięki. Mimo że w dziedzinie pieczenia jestem kompletnym laikiem, wypiek chleba udał się już za pierwszym razem 🙂 A że szkoda rozgrzewać piekarnik dla jednego tylko bochenka, to od razu wypiekam dwa i tak jest łatwiej – 1kg mąki , 1 paczka drożdży instant (dedykowana na 1kg mąki) , pozostałe składniki z powyższej listy według proporcji

  • Basik 3 września 2022 o 07:32

    Witam. Chcialabym zrobić ten chlebek szybko rano, czy można wyrobić ciasto wieczorem i schować do lodówki? Czy wyrośnie na drugi dzień ?Szybki chleb na drożdżach insrant.

    • Małgosia 3 września 2022 o 07:48

      Nie wiem czy przy tej ilości drożdży chleb zwyczajnie nie przerośnie. Nie próbowałam, ale dużo zależy też od temperatury rzeczywistej panującej w lodówce.

  • Anita 5 lipca 2022 o 15:26

    Mąka napewno w „ml”? Dałam 600 ml i było bardzo rzadkie. Sporo musiałam dosypać. Może powinno być 600 g? Ostatecznie wyszło smacznie 🙂

  • Piotr 9 maja 2022 o 18:12

    Jasne, rozumiem. Mimo obaw, chlebek wyszedł b. ładny i smaczny. Ma trochę ciemniejszy miąższ.
    Przepraszam za moje, być może śmieszne pytania ale ciągle jestem na etapie poznawania tematu
    całkowicie dla mnie nowego. B. dziękuję za pomoc i rady.

    • Małgosia 10 maja 2022 o 00:19

      Nie ma za co przepraszać 🙂 Jestem tu po to, by pomóc, jeśli tylko będzie umieć.
      Cieszę się, że chleb się udał!

  • Piotr 9 maja 2022 o 13:51

    Dzień dobry ponownie. Ostatnio kupiłem mąkę „uniwersalną” 650 oczywiście i chlebek wyszedł b. średni 🙂 Więcej jej nie kupię. Tym razem nie dostałem 650-tki więc więc kupiłem pszenną bio 1050.
    Wyrobiłem ciasto jak zwykle i okazało się że jest gęściejsze i strasznie klejące. Zapakowałem do foremki i odstawiłem do wyrośnięcia. Minęło pół godziny w tej chwili i ciasto już ledwo się mieści w formie. Ratunku!!! Czy powinienem skrócić czas wyrastania czy udawać 🙂 że tak ma być?
    Pozdrawiam

    • Małgosia 9 maja 2022 o 17:46

      Mąki pełnoziarniste bywają bardziej aktywne dlatego często powtarzam, że nie czas się liczy tylko obserwacja. Jeśli ciasto podwoiło objętość szybciej, to należy szybciej je piec lub w przyszłości zmniejszyć ilość drożdży.

  • Piotr 7 kwietnia 2022 o 08:29
    Ocena:

    Witam serdecznie. Od czasu jak przeszedłem na emeryturę, zajmuję się „domem” (Żona pracuje).
    Od dawna denerwował mnie „kupny” chleb bo w większości jest niesmaczny, b. szybko wysycha itd.
    Marny ze mnie kucharz ale jak trafiłem na Pani stronę o chlebku to już nie mogłem odpuścić. Zabrałem się za ten pszenny z keksówki. Zrobiłem wszystko wg. przepisu !?. Niestety ciasto ciągle nie chciało się zrobić „ciałem stałym”. Cały czas było takie lejące. Dodałem trochę więcej mąki ale dalej było dosyć rzadkie. W keksówce zajęło ok. 1/2 miejsca a po 1,5 godz. wyrosło ponad formę. Upiekłem w zwykłym piekarniku, ( nie mam grzania góra/dół). Po wyjęciu wygladąło pięknie. Poczekałem na Żonę bo bałem się pokroić. Wyszedł cudnie. Delikatny, pachnący i wreszcie o smaku chleba. Moje pytanie: co zrobiłem źle że ciasto nie chciało zgęstnieć. Rozumiem że powinno mieć konsystencję taką ” do rozwałkowania”
    Mąka 650. Tak czy inaczej, wielkie, wielkie dzięki. Teraz już nie „odpuszczę”. Poeksperymentuję ze zwykłym chlebkiem a potem, kto wie? 🙂

    • Małgosia 7 kwietnia 2022 o 09:32

      Jeżeli nie nastąpiła pomyłka przy odmierzaniu, to przypuszczam, że wszystko było w porządku, jednak należałoby lepiej wyrobić ciasto. Ciasto chlebowe nie musi mieć stricte stałej konsystencji i ma prawo być lekko rozlewające się. Szczególnie osoby, które zaczynają przygodę z wypiekami są zdziwione taką konsystencją przy niektórych przepisach. Bywa też tak, że niektóre mąki słabiej chłoną płyny i dlatego zawsze sugeruje się stopniowe dodawanie wody – do uzyskania odpowiedniej konsystencji

  • Janka 23 lutego 2022 o 09:00

    Czy wyjdzie jesli zamienié maké na pelnoziarnista? Lub ktory przepis prosty zastosowac (bez zakwasu)?

    • Małgosia 24 lutego 2022 o 08:54

      Teoretycznie można zamienić mąkę jasną na pełnoziarnistą, ale z całą pewnością będzie się to wiązało ze zmianą proporcji płynów dodanych do ciasta, by zachować odpowiednią konsystencję.
      Ze swojej strony proponuję ten przepis https://smakowitychleb.pl/prosty-chleb-razowy/ lub skorzystanie z poręcznej wyszukiwarki, w której można przefiltrować wygodnie przepisy, na których nam zależy.

  • Anna 3 października 2021 o 17:01

    Jaki jest rozmiar keksówki?

  • Anna 1 października 2021 o 19:46

    Jaki jest rozmiar keksówki w tym przepisie?

  • Anita 17 maja 2021 o 00:25

    Czy można połączyć dwie mąki pszenne: 300g typ 750 z 300g tortowej/luksusowej?

    • Anita 19 maja 2021 o 19:22

      Zmieniłam nieco proporcje (300g mąki pszennej 750, 200g luksusowej, 350ml wody i nieco mniej drożdży). Chleb wyszedł, ale jeśli chodzi o smak to mocno przeciętny. Być może użycie samej mąki tortowej czy luksusowej wpłynęłoby na smak.
      Z kolei często korzystam z przepisu na chleb orkiszowy na drożdżach. Długo robiłam go w mniejszej keksówkę (25cm) tak jak w przepisie. Ostatnio użyłam dłuższej (30cm) i ciasto nie wylewa się a kromka jest mniejsza i „zgrabniejsza”. Sam przepis polecam:)

  • Justyna 1 maja 2021 o 21:09

    Wyszedł bardzo dobry!

  • Jerzy 21 marca 2021 o 18:54

    Jeżeli podjewsz wszystkie składniki w ml lub g to tak ważne skłądniki jak DROŻDZE i SÓL – podaj prosze w gramach. Rozmiarów „łyżeczek” jest przecież co niemiara !!! Strona SUPER !!!

  • Kama 23 lutego 2021 o 14:36
    Ocena:

    Upiekłam. W trakcie pieczenia pękł z jednego boku. Mam nadzieję, że i tak będzie dobry. Póki co studzi się

  • Katarzyna 28 stycznia 2021 o 03:13

    Hej. Bardzo dawno temu mówiłam ,że będę piec chleb …Dziś nadeszła ta pora ewentualnie jutro.. Zrobię zdjęcia i się pochwalę …Nigdy nie wyszło mi ciasto drożdżowe więc miejmy nadzieję że się uda i wyrośnie…Pozdrawiam i dziękuję za świetną stronę…trafiłam na nią przypadkiem..Świat do odważnych należy..

  • Tomek 22 stycznia 2021 o 23:24

    Witam
    Czy może być naczynie żaroodporne ?
    Czy można od razu tylko na blachę a naczynia są tylko potrzebne dla ładniejszego kształtu wypieku.
    Jak mam piekarnik ,rożen ,gril elektryczny ale tylko do 200 stopni to nie przeszkadza -wydłużyć tylko czas wypieku .

    • Tosia 27 stycznia 2021 o 21:10

      Na blachę są specjalnie rozpisane formowane wypieki 🙂
      Proponuję żaroodporne, jeśli przepis jest z myślą o foremce, bo może się rozjechać na blasze.

  • Kasia 16 grudnia 2020 o 19:12

    A co to jest metoda gora dol? Dopiero zaczynam wypiekanie to sie nie znam 😊

  • Gosia 12 lipca 2020 o 17:40

    Witam! A ja nie mam suchych drożdży tylko zwykłe i co ? Jak przeliczyć? Chleb mi się skończył.

  • Aga 11 lipca 2020 o 00:03

    Czy mąki ma być 600ml czy 600 gram?

    • Tosia 29 września 2020 o 19:38

      Przecież wiadomo, że gramów, to jakiś chochlik 🙂

    • Mateusz 2 kwietnia 2021 o 22:21

      Ja robię już od ponad miesiąca ten chleb i używam mili-litrów, wychodzi rewelacyjny

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej