Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem aż będzie elastyczne przez ok. 5 minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki skropionej oliwą. Wierzch wyrównujemy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 h.
przygotowywanie wierzchu
przygotowywanie wierzchu
3. Wyrośnięte ciasto smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy ziarnami słonecznika.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy metodą góra-dół przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy, studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą de Luxe.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 10 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min