Przepis

przygotowywanie zaczynu
5 min
przygotowywanie zaczynu
1. Drożdże kruszymy, wsypujemy do miseczki, dodajemy cukier i mąkę. Zalewamy letnim (lecz nie gorącym) mlekiem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. W tym czasie do misy wsypujemy mąkę i dodajemy sól. Dodajemy rozczyn drożdżowy i wlewając letni płyn, powoli wyrabiamy ciasto. Po ok. 4 minutach osiągniemy elastyczne ciasto.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
3. Formę keksówkę (12x24 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy odrobiną masła/oleju i posypujemy bułką tartą/otrębami. Przekładamy do formy ciasto, przykrywamy ściereczką na 1,5 h.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch ciasta spryskujemy zimną wodą, delikatnie nacinamy ostrym nożem i wstawiamy do pieca. Pieczemy 40 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej