Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Drożdże kruszymy, wsypujemy do miseczki, dodajemy cukier i mąkę. Zalewamy letnim (lecz nie gorącym) mlekiem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
wyrabianie
wyrabianie
2. W tym czasie do misy wsypujemy mąkę i dodajemy sól. Dodajemy rozczyn drożdżowy i wlewając letni płyn, powoli wyrabiamy ciasto. Po ok. 4 minutach osiągniemy elastyczne ciasto.
wyrastanie
wyrastanie
3. Formę keksówkę (12x24 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy odrobiną masła/oleju i posypujemy bułką tartą/otrębami. Przekładamy do formy ciasto, przykrywamy ściereczką na 1,5 h.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch ciasta spryskujemy zimną wodą, delikatnie nacinamy ostrym nożem i wstawiamy do pieca. Pieczemy 40 minut.
Smakowita
Po upieczeniu spryskujemy wierzch chleba zimną wodą, wyjmujemy z formy i studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą de Luxe.
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 2 godz 10 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min