Chleb tostowy z własnego pieca? Tak! Lekki, delikatny i puszysty, a w dodatku wyjątkowo prosty do zrobienia – taki jest ten klasyczny chleb tostowy.
Klasyczny chleb tostowy jest idealny do podpiekania w tosterze, do kanapek oraz zapiekanek.
Chleb tostowy z własnego pieca? Tak! Lekki, delikatny i puszysty, a w dodatku wyjątkowo prosty do zrobienia – taki jest ten klasyczny chleb tostowy.
Klasyczny chleb tostowy jest idealny do podpiekania w tosterze, do kanapek oraz zapiekanek.
mąka pszenna typ 650 600 g
białko (wierzch) 1 szt.
sól 1,5 łyżeczka
mleko 200 ml
letnia woda 150 ml
suszone drożdże instant 7 g
zimne masło 50 g
kryształki soli himalajskiej 1 łyżeczka
2 godz. 10 min.
Czas całkowity
1 godz. 30 min.
Czas wyrastania
40 min.
Czas wypieku
Dzien dobry,
Jestem w trakcie robienia chleba i zauwazylam, ze w przepisie nie ma cukru, czy chlebek wciaz wyjdzie?
Jak najbardziej wyjdzie. Drożdżom wystarczą cukry zawarte w mące. Według mnie, pieczywo bez cukru jest nawet smaczniejsze.
A co z białkiem?
Smarujemy nim chleb przed włożeniem do pieca.
Witam, w przepisie w wykonaniu jest „mleko wymieszać z wodą” a w składnikach jest samo mleko. Ile tej wody dodać?
350 ml, po prostu to może być tylko mleko, tylko woda lub mleko zmieszane z wodą.
Ciasto ma cudowną konsystencję i tak myślę czy wyszłyby z niego bułeczki? Jak pani sądzi? Pozdrawiam 😊
Do zrobienia, tylko zmienia się czas pieczenia. 180 stopni – 17 minut 🙂
Dzień dobry .
Tosiu, jesteś wielka !!!
Chlebek suuuuper. Dziękuję bardzo za przepisy.
Dziś wieczorem spróbuję upiec pszenno żytni na zakwasie.
Gorąco pozdrawiam…
Dzięki, trzymam kciuki!
witam,
za pierwszym razem chlebek wyszedł idealny! Dzisiaj po pięknym wyrośnięciu opadł mi w piekarniku. Co może być tego powodem?
Dzień dobry,
Być może po prostu za długo rósł, a upały ciasto szybciej rośnie 🙂
Czy można dodać zamiast zimnego roztopione i ostudzone masło . Ciasto jest super do momentu dodawania masła . Wtedy hak ” dzieli ” ciasto na części i nie jest w stanie je połączyć a misa jest cała maślana ? Choć ciasto wyrasta i pięknie się piecze to widać ze jest zrobione z „części ” Co może być nie tak
Można tak zrobić, ale wtedy trzeba sypnąć garść mąki więcej, aby ciasto nie było za luźne.
właśnie zimne masło,proszę spróbować z roztopionym chłodnym będzie lepiej
Witam.
Janusz, dziś robiłem pierwszy ras chlebek i po dodaniu masła, po prostu wyrobiłem je ręcznie.
Super , tylko dlaczego trzeba tak długo czekać aż ostygnie .. 🙂
Można zaryzykować i jeść od razu, najwyżej zaboli brzuch 🙂
Lepszego tostowego chleba nie jadłem.
Szukałem chleba tostowego i znalazłem na tym blogu dwa przepisy. Skorzystałem z tego klasycznego i chleb wyszedł super, ale zastanawia mnie jedna rzecz. Dlaczego w dwóch przepisach, gdzie jest taka sama ilość mąki i mleka jest taka różnica w ilości drożdży? W klasycznym jest 7g suchych drożdży, a w tym drugim jest 40g świeżych drożdży. Korzystając z przelicznika zawartego na tym blogu 40g świeżych ni jak się ma do 7g suchych.
Blog jest prowadzony od 5 lat, więc moje techniki i umiejętności też się zmieniają. Nowsze przepisy są lepsze, to logiczne. Zdecydowanie bardziej polecam użyć 7 g suszonych drożdży lub 15 g świeżych, 40 to zdecydowanie za dużo.
Myślę, że warto by zweryfikować przepisy i przy okazji ujednolicić podawane wartości. W jednych przepisach jest w gramach w innych np. 2 łyżeczki. Widzę, że przepisów jest bardz dużo i to przyciąga do bloga, ale moje pierwsze wrażenie było takie, że dużo tu haosu. Czasem ilość nie przekłada się na jakość.
Tak się składa, że cały czas nad tym pracujemy 🙂 A ja zawsze polecam czytelnikom nowsze przepisy, a nie te sprzed 5 lat, gdzie nawet jakościowo odbiegają zdjęciami i one są stopniowo poprawiane.
Jeśli chodzi o gramaturę, jeśli jest 10 g drożdży, łatwiej podać w gramach, jeśli tylko łyżeczka bez sensu to przeliczać na gramy, tego akurat nie ma sensu zmieniać.
Mi wyszedł idealny ?,jest przepysznie !!!
Cieszę się <3
Upiekłam dziś chlebek tostowy z tego przepisu. Pyszniutki wyszedł. Musiałam jednak dodać trochę więcej mleka niż w przepisie i ciężko mi było wmiksować masło. Dlatego zastanawiam się czy nie można by dodać roztopionego masła?
Można tak zrobić, ale konsystencja ciasta będzie już niestety inna, bo zimne masło daje niezapomniany efekt maślanego posmaku, rumianej, chrupiącej skórki i delikatnego miąższu.
50 g masła nie wpłynie az tak na konsystencję ciasta a łatwiej się wyrobi a smak będzie ten sam
Bardzo dobry przepis, z resztek mąk: tortowej, chlebowej, pszennej typ 500- a chlebek udał się perfekto i smakował wyśmienicie!
Bardzo nas to cieszy!
Polecam polecam polecam !!!! Chlebek przepyszny ,mięciutki , wspaniałe nadaje sie do tostera jak i do zrobienia „Croque monsieur ” . Śniadanie nabrało nowego wykwintnego charakteru ! ?
witam mam pytanie odnośnie techniki wyrabiania
mam stary mikser wiec o wyrabianiu nim ciasta mogę zapomnieć czy mogę wyrobić ciasto ręką?
Dzień dobry,
Normalnie jak najbardziej tak, można ciasto chlebowe wyrabiać ręką, ale to jest specyficzne i tutaj dodaje się po kawałku zimnego masła, potrzebny jest akurat do tego drugiego etapu wyrabiania mikser 🙂
Bardzo smaczny chlebek.Juz od dawna chciałam zmienic nawyki i przestać kupować chleb tostowy w marketach.Ty mi w tym pomogłaś. Dziękuję ?
Bardzo się cieszę 🙂
A czy z mąki orkiszowej wyjdzie ? pozdrawiam
Z mąki orkiszowej jasnej proporcje bez zmian 🙂
Fajny chlebek 🙂 Ładniutki mi wyszedł 🙂
Cieszę się 🙂
No właśnie, właśnie. Nabrałam ochoty, żeby stworzyć takie arcydzieło, ale mam te same wątpliwości…
Już wszystko wyjaśnione 🙂
Mąka 650 typ lub 550, drożdże suszone instant 7 g, 350 ml mleka lub wody lub mieszanka pół na pół.
Kolejne głupie pytanie…
350 ml wody i mleka – czy to mieszanka jednego z drugim pół na pół czy po 350 ml jednego i drugiego?
350 ml wody lub mleka lub pół na pół
Tosiu, pewnie męczą Cię takie pytania ale jestem nowicjuszem i chcę żeby chleb na pewno się udał 🙂 Jakiego typu mąki użyć i drożdże mają byc świeże czy suszone?
Już to wszystko poprawiłam, aby było jasne. Mąka pszenna typ 650 lub 550. Co do drożdży, jeśli suszone instant to 7 g, jeśli świeże to 15 g i trzeba zrobić wcześniej zaczyn 🙂