Przepis

wyrabianie
7 min
wyrabianie
1. Mąkę pszenną wsypujemy do misy, dodajemy drożdże instant i sól. Wlewamy letnie mleko wymieszane z wodą i wyrabiamy ciasto mikserem 4 minuty. Dodajemy po kawałeczku zimnego masła i wyrabiamy jeszcze 2-3 minut.
pierwsze wyrastanie
40 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto na klasyczny chleb tostowy zostawiamy w misce pod przykryciem na 40 minut.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
3. Po tym czasie ciasto na klasyczny chleb tostowy składamy i przekładamy do formy keksówki (12x30 cm lub 2 mniejszych o długości ok. 22 cm) wyłożonej pergaminem lub posmarowanej masłem. Przykrywamy i dajemy wyrosnąć przez 40 minut.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Klasyczny chleb tostowy smarujemy rozmąconym białkiem i posypujemy kryształkami soli. Chleb pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 4.67 z 6 ocen

Wasze komentarze

  • Gosia 20 maja 2020 o 14:12

    Dzien dobry,
    Jestem w trakcie robienia chleba i zauwazylam, ze w przepisie nie ma cukru, czy chlebek wciaz wyjdzie?

    • Małgosia 8 grudnia 2023 o 15:48

      Jak najbardziej wyjdzie. Drożdżom wystarczą cukry zawarte w mące. Według mnie, pieczywo bez cukru jest nawet smaczniejsze.

    • Rafał 7 lutego 2024 o 23:35

      W przepisie jest błąd – ma być 1,5 łyżeczki Cukru a nie soli.

      • Małgosia 7 lutego 2024 o 23:43

        Nie ma błędu. Wszystko się zgadza. Cukru nie dodajemy do ciasta, a kryształkami soli posypujemy wierzch chleba.

  • Julia 20 kwietnia 2020 o 13:06

    A co z białkiem?

  • Karolina 21 listopada 2019 o 05:43

    Witam, w przepisie w wykonaniu jest „mleko wymieszać z wodą” a w składnikach jest samo mleko. Ile tej wody dodać?

  • Justyna 31 stycznia 2019 o 10:07

    Ciasto ma cudowną konsystencję i tak myślę czy wyszłyby z niego bułeczki? Jak pani sądzi? Pozdrawiam ?

  • Andrzej 23 lipca 2018 o 16:44

    Dzień dobry .
    Tosiu, jesteś wielka !!!
    Chlebek suuuuper. Dziękuję bardzo za przepisy.
    Dziś wieczorem spróbuję upiec pszenno żytni na zakwasie.
    Gorąco pozdrawiam…

  • Marta 2 czerwca 2018 o 15:47

    witam,
    za pierwszym razem chlebek wyszedł idealny! Dzisiaj po pięknym wyrośnięciu opadł mi w piekarniku. Co może być tego powodem?

  • Janusz 13 marca 2018 o 19:51

    Czy można dodać zamiast zimnego roztopione i ostudzone masło . Ciasto jest super do momentu dodawania masła . Wtedy hak ” dzieli ” ciasto na części i nie jest w stanie je połączyć a misa jest cała maślana ? Choć ciasto wyrasta i pięknie się piecze to widać ze jest zrobione z „części ” Co może być nie tak

    • Tosia 18 marca 2018 o 12:27

      Można tak zrobić, ale wtedy trzeba sypnąć garść mąki więcej, aby ciasto nie było za luźne.

    • krystyna 7 kwietnia 2018 o 22:34
      Ocena:

      właśnie zimne masło,proszę spróbować z roztopionym chłodnym będzie lepiej

    • Andrzej 23 lipca 2018 o 16:41

      Witam.
      Janusz, dziś robiłem pierwszy ras chlebek i po dodaniu masła, po prostu wyrobiłem je ręcznie.

  • Janusz 28 lutego 2018 o 19:04

    Super , tylko dlaczego trzeba tak długo czekać aż ostygnie .. 🙂

  • Jarek 22 stycznia 2018 o 11:10
    Ocena:

    Lepszego tostowego chleba nie jadłem.

  • Adam 27 grudnia 2017 o 15:29
    Ocena:

    Szukałem chleba tostowego i znalazłem na tym blogu dwa przepisy. Skorzystałem z tego klasycznego i chleb wyszedł super, ale zastanawia mnie jedna rzecz. Dlaczego w dwóch przepisach, gdzie jest taka sama ilość mąki i mleka jest taka różnica w ilości drożdży? W klasycznym jest 7g suchych drożdży, a w tym drugim jest 40g świeżych drożdży. Korzystając z przelicznika zawartego na tym blogu 40g świeżych ni jak się ma do 7g suchych.

    • Tosia 29 grudnia 2017 o 21:23

      Blog jest prowadzony od 5 lat, więc moje techniki i umiejętności też się zmieniają. Nowsze przepisy są lepsze, to logiczne. Zdecydowanie bardziej polecam użyć 7 g suszonych drożdży lub 15 g świeżych, 40 to zdecydowanie za dużo.

      • Adam 4 stycznia 2018 o 00:14

        Myślę, że warto by zweryfikować przepisy i przy okazji ujednolicić podawane wartości. W jednych przepisach jest w gramach w innych np. 2 łyżeczki. Widzę, że przepisów jest bardz dużo i to przyciąga do bloga, ale moje pierwsze wrażenie było takie, że dużo tu haosu. Czasem ilość nie przekłada się na jakość.

        • Tosia 4 stycznia 2018 o 10:52

          Tak się składa, że cały czas nad tym pracujemy 🙂 A ja zawsze polecam czytelnikom nowsze przepisy, a nie te sprzed 5 lat, gdzie nawet jakościowo odbiegają zdjęciami i one są stopniowo poprawiane.
          Jeśli chodzi o gramaturę, jeśli jest 10 g drożdży, łatwiej podać w gramach, jeśli tylko łyżeczka bez sensu to przeliczać na gramy, tego akurat nie ma sensu zmieniać.

  • Ola 15 listopada 2017 o 19:24

    Mi wyszedł idealny ?,jest przepysznie !!!

  • tess 1 maja 2017 o 20:14

    Upiekłam dziś chlebek tostowy z tego przepisu. Pyszniutki wyszedł. Musiałam jednak dodać trochę więcej mleka niż w przepisie i ciężko mi było wmiksować masło. Dlatego zastanawiam się czy nie można by dodać roztopionego masła?

    • Tosia 1 maja 2017 o 20:20

      Można tak zrobić, ale konsystencja ciasta będzie już niestety inna, bo zimne masło daje niezapomniany efekt maślanego posmaku, rumianej, chrupiącej skórki i delikatnego miąższu.

      • krystyna 7 kwietnia 2018 o 22:11

        50 g masła nie wpłynie az tak na konsystencję ciasta a łatwiej się wyrobi a smak będzie ten sam

  • Bożena 7 marca 2017 o 10:31

    Bardzo dobry przepis, z resztek mąk: tortowej, chlebowej, pszennej typ 500- a chlebek udał się perfekto i smakował wyśmienicie!

  • Ola 14 lutego 2017 o 10:02

    Polecam polecam polecam !!!! Chlebek przepyszny ,mięciutki , wspaniałe nadaje sie do tostera jak i do zrobienia „Croque monsieur ” . Śniadanie nabrało nowego wykwintnego charakteru ! ?

  • Kaśka 12 października 2016 o 19:39

    witam mam pytanie odnośnie techniki wyrabiania
    mam stary mikser wiec o wyrabianiu nim ciasta mogę zapomnieć czy mogę wyrobić ciasto ręką?

    • Tosia 13 października 2016 o 11:09

      Dzień dobry,
      Normalnie jak najbardziej tak, można ciasto chlebowe wyrabiać ręką, ale to jest specyficzne i tutaj dodaje się po kawałku zimnego masła, potrzebny jest akurat do tego drugiego etapu wyrabiania mikser 🙂

  • Ania 5 października 2016 o 08:13
    Ocena:

    Bardzo smaczny chlebek.Juz od dawna chciałam zmienic nawyki i przestać kupować chleb tostowy w marketach.Ty mi w tym pomogłaś. Dziękuję ?

  • Justyna 28 września 2016 o 13:50

    A czy z mąki orkiszowej wyjdzie ? pozdrawiam

  • Majka 23 sierpnia 2016 o 18:20
    Ocena:

    Fajny chlebek 🙂 Ładniutki mi wyszedł 🙂

  • Michalina 19 sierpnia 2016 o 16:01

    No właśnie, właśnie. Nabrałam ochoty, żeby stworzyć takie arcydzieło, ale mam te same wątpliwości…

    • Tosia 19 sierpnia 2016 o 21:06

      Już wszystko wyjaśnione 🙂
      Mąka 650 typ lub 550, drożdże suszone instant 7 g, 350 ml mleka lub wody lub mieszanka pół na pół.

  • ola 19 sierpnia 2016 o 14:00

    Kolejne głupie pytanie…

    350 ml wody i mleka – czy to mieszanka jednego z drugim pół na pół czy po 350 ml jednego i drugiego?

  • Magdalena 18 sierpnia 2016 o 20:36
    Ocena:

    Tosiu, pewnie męczą Cię takie pytania ale jestem nowicjuszem i chcę żeby chleb na pewno się udał 🙂 Jakiego typu mąki użyć i drożdże mają byc świeże czy suszone?

    • Tosia 19 sierpnia 2016 o 21:02

      Już to wszystko poprawiłam, aby było jasne. Mąka pszenna typ 650 lub 550. Co do drożdży, jeśli suszone instant to 7 g, jeśli świeże to 15 g i trzeba zrobić wcześniej zaczyn 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej