Przepis

wyrabianie
7 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże i sól. Wlewamy letnie mleko wymieszane z wodą i wyrabiamy ciasto mikserem 4 minuty. Dodajemy po kawałeczku zimnego masła i wyrabiamy jeszcze 2-3 minut.
pierwsze wyrastanie
40 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misce pod przykryciem na 40 minut.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
3. Po tym czasie ciasto składamy i przekładamy do formy keksówki (12x30cm, lub 2 mniejszych o długości ok. 22 cm) wyłożonej pergaminem lub posmarowanej masłem. Przykrywamy na 40 minut.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Chleb smarujemy rozmąconym białkiem i posypujemy kryształkami soli. Chleb pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej