Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Mąkę łączymy z jajkiem, zakwasem, jogurtem, masłem i solą. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne.

pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie

2. Zostawiamy ciasto w misie na godzinę. Po tym czasie składamy ciasto lub wyrabiamy mikserem z hakiem przez minutę. Przykrywamy, zostawiamy w ciepłym miejscu na kolejną godzinę.

drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie

3. Znów ciasto składamy lub wyrabiamy mikserem, zostawiamy pod przykryciem na godzinę. Następnie formę (11x24 cm) smarujemy masłem lub oliwą, posypujemy bułką tartą lub wykładamy pergaminem i przekładamy do środka. Wierzch wyrównujemy i przykrywamy na 2 godziny.

pieczenie
40 min
pieczenie

4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Chleb pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut.

Jogurtowy chleb tostowy na zakwasie
Lubicie chrupiące tosty na śniadanie? Wypróbujcie ten przepis – domowy chleb tostowy to coś pysznego! Dzięki dodatkom w postaci jogurtu i jajka oraz częstemu zagniataniu ciasta …
Więcej o tym wariancie
Jogurtowy chleb tostowy na zakwasie
Lubicie chrupiące tosty na śniadanie? Wypróbujcie ten przepis – domowy chleb tostowy to coś pysznego! Dzięki dodatkom w postaci jogurtu i jajka oraz częstemu zagniataniu ciasta …
Dowiedz się więcej