Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1.Mąkę przesiewamy do misy i mieszamy z cukrem, suszonymi drożdżami, solą i posiekanym drobno szczypiorkiem. Do suchych składników zaczynamy stopniowo wlewać letnią wodę i dokładać po łyżce mascarpone, cały czas wyrabiając ciasto.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Po 5 minutach wyrabiania, osiągnie ono formę elastycznej kuli, którą przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, chwilę zagniatamy, formujemy podłużny bochenek, który wkładamy do formy keksówki (wyłożonej wcześniej pergaminem). Ciasto w formie przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu jeszcze na 45-60 minut.
pieczenie
pieczenie
4.Rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni. Chleb podpiekamy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy 30 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy przed krojeniem.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 40 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 40 min