Macie ochotę na rumiane tosty na śniadanie? Będą jeszcze smaczniejsze, jeśli chleb tostowy upieczecie własnoręcznie! Zero chemii – sama natura i mnóstwo smaku!
mąka pszenna typ 650 600 g
sól 1,5 łyżeczki
jajko 1 szt.
suszonych drożdży instant 7 g
letniego mleka 350 ml
białko jajka (wierzch) 1 szt.
topionego masła 3 łyżki
2 godz. 20 min.
Czas całkowity
1 godz. 40 min.
Czas wyrastania
40 min.
Czas wypieku
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, drożdże, topione masło, sól. Powoli wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto przez 5 minut.
2. Ciasto przekładamy do posmarowanej masłem keksówki, wierzch wyrównujemy i przykrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 g.
3. Robimy na środku chleba nacięcie o głębokości ok. 2 cm. Wierzch chleba smarujemy białkiem i wstawiamy formę do piekarnika.
4. Pieczemy przez 45 minut, w temperaturze 190 stopni.
Właśnie wyjęłam z piekarnika 😀 Pachnie obłędnie 🙂 Ciasto świetne, nie klei się do rąk, ale też nie za twarde, wyrósł idealnie . Już nie mogę się doczekać degustacji 😀
Smacznego 🙂
Witam, mam pytanie co do samego pieczenia. Jestem początkujący i czy pieczemy ustawiając piekarnik góra dół czy tylko dół a może z termoobiegiem. Pozdrawiam
Chlebek piekłem w ustawieniu pieca góra dół przez 35 minut, wypiekł się przepiękny chlebek tylko nie wiem czemu aż tak urósł.
Być może dał Pan za dużo drożdży, ciężko powiedzieć w ciemno 🙂
Zawsze pieczemy góra-dół, aby było równo. Jeśli inaczej, jest to zaznaczone w przepisie 🙂
Jakiej konkretnie mąki mam użyć?
Typ 650 lub 550, ale polecam nowszy przepis, zdecydowanie lepszy 🙂 https://smakowitychleb.pl/klasyczny-chleb-tostowy/
Zrobiłam – tez nie wierzyłam że si uda ale wyszedł rewelacyjny! Bardzo dziękuję za przepis i inspirację do zrobienia własnego pieczywa tostowego 🙂 Na kupne już nawet nie patrzę 😉
Cieszę się i dzięki za komentarz 🙂
Czy mozna użyć suchych drożdży do tego chleba ?
Tak, paczka suszonych drożdży (7g) wystarczy i już nie trzeba robić zaczynu 🙂
Polecam też jogurtowy chleb tostowy na zakwasie: https://smakowitychleb.pl/jogurtowy-chleb-tostowy-zakwasie/
Chleb tostowy z mascarpone i szczypiorkiem: https://smakowitychleb.pl/chleb-tostowy-z-mascarpone-i-szczypiorkiem/
Mleczny chleb z jajkami: https://smakowitychleb.pl/mleczny-chleb-z-jajkami/ (podobny do tostowego)
Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.
Wyszedł idelanie tak jak ten sklepowy ale oczywiście tylko z wyglądu bo w smaku jest o wiele lepszy 🙂 Na pewno wypróbuję też wersję pełnoziarnistą.
Świetny przepis, chleb się udał doskonale przy pierwszej próbie.
Bardzo się cieszę, polecam też:
Chleb tostowy z ziarnami https://smakowitychleb.pl/chleb-tostowy-z-ziarnami/ lub
Pełnoziarnisty chleb tostowy https://smakowitychleb.pl/pelnoziarnisty-chleb-tostowy/
Pozdrawiam.
Ojj tak, tosty z niego wychodzą niesamowite 🙂 Pozdrawiam!
Upiekłam tostowy oczywiście nie wierzyłam, że wyjdzie tostowy. Słuchajcie rewelacja wyszedł prawdziwy tostowy. Łatwo go zrobić, ale najlepsze jest następnego dnia kiedy włożymy do tostera, tak pysznych tostów nie jadłam nigdy polecam wszystkim którzy lubią tosty.