Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy puree z pieczonej dyni, drożdże, oliwę, sól. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne.
wyrastanie
wyrastanie
2. Przekładamy je do keksówki wyłożonej pergaminem (10x23cm), wierzch wygładzamy zwilżoną wodą dłonią i dekorujemy plastrami pieczonej dyni (można z tego zrezygnować). Przykrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny do wyrośnięcia.
pieczenie
pieczenie
3. Wyrośnięty chleb wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy metodą góra-dół w 220 stopniach przez 15 minut, następnie 25 minut w 190 stopniach.
Smakowita
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 40 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 40 min