Przepis

mieszanie składników
40 min
mieszanie składników

1. Dynię kroimy na cząstki (hokkaido nie musimy obierać). Skrapiamy oliwą i pieczemy 40 minut w 190 stopniach lub do momentu, aż będzie zupełnie miękka. Studzimy.

Wyrabianie ciasta
10 min
Wyrabianie ciasta

2. Do misy wkładamy upieczoną dynię (można lekko rozgnieść ją widelcem), mąkę, sól oraz drożdże. Stopniowo wlewamy wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto. W zależności od rodzaju dyni ilość wody może się zmienić, dlatego ważne jest stopniowe dolewanie.

formowanie
5 min
formowanie

3. Przekładamy do foremki, zwilżamy wodą i posypujemy pestkami dyni.

drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie

4. Przykrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny do wyrośnięcia.

pieczenie
40 min
pieczenie

5. Wyrośnięty chleb wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy metodą góra-dół w 220 stopniach przez 15 minut, następnie 25 minut w 190 stopniach.

Pasta z fasoli z ziołami
Chcesz wzbogacić swoje ulubione kanapki o wyjątkowy smak i naturalne źródło błonnika? SmakoWita pasta z ziaren fasoli z ziołami sprawdzi się idealnie!
Więcej o tym wariancie
Ziarna fasoli
Fasola to jedna z najpopularniejszych roślin wśród strączków. Ze względu na różnorodność odmian i właściwości odżywcze, fasola znajduje zastosowanie w tradycyjnej, ale i w nowoczesnej kuchni.
Dowiedz się więcej