Przepis

przygotowanie ziaren
5 min
przygotowanie ziaren

1. Siemię lniane zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na 3 minuty do napęcznienia. Na patelni prażymy pestki dyni, ziarna słonecznika i sezam.

łączenie składników
5 min
łączenie składników

2. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy aktywny zakwas żytni, prażone ziarna i namoczone siemię oraz sól.

Wyrabianie ciasta
6 min
Wyrabianie ciasta

3. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy w robocie kuchennym przez 2 minuty, aż ciasto na chleb będzie elastyczne.

przygotowanie formy
5 min
przygotowanie formy

4. Tak przygotowane ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem formy keksówki (można dodatkowo posypać ścianki ziarnami lub wyłożyć pergaminem). Ciasto przekładamy do środka, wierzch wyrównujemy zwilżoną dłonią wodą.

przekładanie do keksówki
5 min
przekładanie do keksówki

5. Chleb 4 ziarna na zakwasie żytnim dekorujemy pozostałymi ziarenkami.

wyrastanie
240 min
wyrastanie

6. Chleb 4 ziarna na zakwasie żytnim zostawiamy na 4 godziny w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrastania.

pieczenie
40 min
pieczenie

7. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Chleb pieczemy metodą góra-dół przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony chleb 4 ziarna na zakwasie żytnim wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Nasiona lnu
Nasiona lnu
Maleńkie, złote lub brązowe nasiona lnu charakteryzują się delikatnym orzechowo-gorzkawym smakiem. Siemię lniane można spożywać w całości lub w postaci zmielonej. Nasiona lnu doskonale wzbogacają wypieki …
Dowiedz się więcej