Czy lubicie chleby z ziarnami? A pestki dyni? Słonecznik? Sezam? A może siemię lniane? Wszystkie 4 ziarna znajdziecie w tym rumianym bochenku. Chleb 4 ziarna na zakwasie ma ich w sobie bardzo dużo i nadają mu nie tylko ciekawą strukturę, ale także dodają wyjątkowego smaku. A do tego jeszcze chrupią! Aktywny zakwas żytni i pełnoziarnista mąka pszenna dostarczają mnóstwa cennych składników odżywczych, takich jak błonnik, witaminy i minerały, co sprawia, że ten bochenek jest nie tylko pyszny, ale także zdrowy. To idealna propozycja dla osób ceniących smak i dbających o zdrową dietę – tyle dobra w jednym bochenku! Jego unikatowy skład sprawia, że idealnie komponuje się z różnorodnymi dodatkami.
Żeby upiec ten chleb potrzebny jest aktywny zakwas żytni. Jeśli nie masz go w domu, a chcesz wyhodować samodzielnie swój zakwas, to tutaj znajdziesz mój poradnik Zakwas żytni – krok po kroku. Jeśli już masz wyhodowany zakwas żytni, a do tego dokarmiony i aktywny – możesz zacząć przygotowania! Przeczytaj przepis na chleb 4 ziarna na zakwasie żytnim i napełnij dom zapachem smakowitego chleba.
P.S.
Jeśli masz wątpliwości, jak piec chleby zakwasowe – przeczytaj moje rady „Dlaczego mój chleb na zakwasie się nie udał”. Potem wyjdzie Ci już każdy wypiek na zakwasie jak choćby „Chleb z ziołami” czy „Chleb owsiankowy„.
Ciekawy przepis, ale w spisie składników brakuje ilości sezamu i ziaren słonecznika. Czy mogłabyś dodać?
Proszę zmieszać wszystkie pestki w ulubionym zestawieniu. Całość powinna ważyć około 120g.
Kiedy dodajemy sól?
Razem z wszystkimi innymi składnikami.
Witam,
Chcialabym zrobic ten chleb, ale mam tylko zakwas orkiszowy, czy mozna go uzyc do tego przepisu, zamias zakwasu zytniego?
Można. Ważne, żeby był w szczycie aktywności (w przypadku orkiszowego i pszennego – zanim zacznie opadać).
Piekę chleb od trzech tygodni i ten póki co wygrywa, mistrzostwo świata, jedyny minus, że szybko znika. Dziękuje❤️
To jeden z moich ulubionych 🙂 nie dziwię sie, ze skradł Twoje serce 🙂
Może następnym razem czas na podwójną porcję. W piekarniku zmieści się na raz kilka foremek, a jaka oszczędność czasu i energii 🙂
Czy można zmniejszyć ilość mąki 720 i dać więcej mąki pszennej graham? Stosuje dietę z niskim IG
Można spróbować takiej zmiany.
Mamy też przepisy na chleby na bazie mąki graham, w tym mój ulubiony graham na zakwasie pszennym (można zrobić na żytnim)
Zrobiłem pół na pół, troszkę zwiększyłem hydro, chlebek wyszedł bajka
Chyba też wypróbuję taką wersję 🙂
Czy nie potrzeba dawać oleju lub masła do tego ciasta?
Nie trzeba, ale upieczony chleb świetnie smakuje z odrobiną smakowitego smarowidła 😉
Witam, dlaczego chleb mi mocno pęka w trakcie pieczenia? Pierwszy bochenek upiekłam i wyszedł idealny, za dwa dni piekłam kolejny chleb, dokładnie tak samo i mocno pękł wzdłuż długości.
Chleb pęka najczęściej wówczas, gdy jest niedogarowany tzn. że powinien dłużej wyrastać przed włożeniem do piekarnika. Czas wyrastania podany w przepisie jest czasem orientacyjnym, trzeba obserwować ciasto. Jak widać, nie zawsze wszystko wychodzi dokładnie tak samo. Inny dzień, inny bochenek i ma prawo wyrastać inaczej.
Po co jest ta wrząca woda w przepisie? Nie zabije to zakwasu jeżeli dodam gorącej wody do ciasta?
Wrzątkiem zalewamy siemię lniane i dodajemy je do ciasta dopiero po kilku minutach. W tym czasie już przestygną i nie zaszkodzą zakwasowi.
Dzień dobry, a jak piec gdy mam tylko termoobieg i nie posiadam grzałki góra – dół?
Pozdrawiam
Proszę obniżyć temperaturę o 10 stopni i piec normalnie. Czas pieczenia może być ulec skróceniu o kilka minut.
Upiekłam ten chleb pomijając mąke pszenną (dałam więcej żytniej). Wyszedł pyszny, wilgotny z delikatną skórką.
Witam,
Jaki rozmiar ma mieć keksówka do tego chleba?
Klasyczna średnia keksówka, mniej więcej 17×25
Kolejny cudowny chlebek! Dziękuję za przepis!
Zaczynam swoją przygodę z pieczeniem własnego chleba. Ciasto wyrobiłam w Termomixie. Naczynie dobrze miesza składniki i utrzymuje potem temperaturę ok. 37 stopni, korzystną dla wyrastania ciasta. I tu moje pytanie. Wg przepisu na bułki, ciasto ma rosnąć 3 godziny, ale u mnie już po 1,5 godzinie jest bardzo wyrośnięte. Czy mogę już przejść do następnego etapu, czy jednak czekać aż do 3 godzin? Lucyna
Moj pierwszy chleb też byl zakalcem. Teraz robię następny i jak na razie ciasto jest takie samo jak w pierwszym. Zbite i ciężkie. Boję się ,że znowu będzie zakalec. Musiałam dodać ciut wody bo nie mogłam wymieszać maki. Co robię źle, że wychodzi zakalec ?
A mogę zostawić go na noc do wyrastania w lodówce? i upiec rano?
Czy chlebek musi rosnąć 4 godziny? Bo mój rośnie 1 godzinę i zaraz mi wyjdzie z foremki
Witam, keksówka jaki powinna mieć rozmiar na te proporcje?
Przepyszny chleb!
a czy można dac tylko make pszenna wieloziarnista abo razowa 2000. Nie mam w domu maki 720. Moze masz jakis przepis hdyz nie potrafię sie doszukac;(
Jeśli sama pełnoziarnista to trzeba dać więcej wody 🙂
Na blogu jest wyszukiwarka, można zaznaczyć np. chleb/zakwas/mąka jaką mamy
https://smakowitychleb.pl/kategorie-przepisow/
Witam. Czy ten chleb po upieczeniu ma być taki wilgotny zbity?To mój pierwszy chlebek upieczony i nie wiem czy to nie jest przypadkiem zakalec 😀
Jest to zakalec, na blogu nie ma przepisów na zbite chleby 🙂
Witam, a w jakiej formie można upiec chleb? Musi być keksówka czy może być dłuższa forma ?
Jeśli to będzie dłuższa forma to trzeba proporcjonalnie podwoić proporcje 🙂
Ale cudowny chlebek!!!
proszę o praepis na zakwas żytni
https://smakowitychleb.pl/porada/zakwas-zytni-krok-po-kroku/