Przepis

wyrabianie
15 min
wyrabianie
1. Wszystkie sypkie składniki mieszamy w dużej misce. Dodajemy kwaśną śmietanę 18% i stopniowo dolewamy wodę, jednocześnie zarabiając ciasto na chleb. Następnie wyrabiamy energicznie elastyczne i gładkie ciasto.
pierwsze wyrastanie
45 min
pierwsze wyrastanie
2. Dobrze wyrobione ciasto na chleb odstawiamy do wyrośnięcia w misce pod przykryciem na około 45 minut. Zawsze w ciepłym miejscu, bez przeciągów.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto na chleb rolujemy i przekładamy do natłuszczonej oraz wysypanej ziarnami formy keksowej o długości około 30 cm. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut. Zawsze w ciepłym miejscu, bez przeciągów.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Wyrośnięty chleb tostowy z ziarnami pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut lub do momentu, aż będzie rumiany i wypieczony.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Beata 10 października 2024 o 08:27

    Witam, czy moglabym prosic o podanie ilosci wody? Chcialabym wyprobowac ten chlebek ale nie bardzo chce eksperymentowac. W skladnikach brakuje tej informacji.
    Z gory bardzo dziekuje

  • M 3 grudnia 2023 o 14:07

    Ten przepis był chyba modyfikowany z tego co widzę. Niestety w liście składników brakuje drożdży, za to jest mleko, którego nie ma w opisie przygotowania. Zamiast niego widnieje tam mleko w proszku. Dodatkowo w liście składników jest jajko, o którym nic nie wspomniano w opisie przygotowania (nie licząc wymienionego tu i tu białka).
    Szkoda, żeby ten przepis się marnował przez takie błędy, bo na wstępie wyglądał zachęcająco.

    • Małgosia 4 grudnia 2023 o 08:40

      Zajmę się moderacją tego przepisu w najbliższym czasie. Przepis nie był modyfikowany i to prawdopodobnie drobny problem techniczny. Składniki umknęły gdzieś przy zmianie szablonów. W międzyczasie zachęcam do wypróbowania innych przepisów na chleby tostowe, których u nas nie brakuje. Do każdego można dodać ulubione ziarna.

  • Dominika 13 września 2019 o 15:09

    Czy dobrze widzę, że w składnikach nie są podane proporcje mleka w proszku i drożdży? 🙁

  • Alicja 27 marca 2019 o 21:31

    pyszny 🙂 tylko musialam dac wiec mąki tak ok 50 gr wiecej bo bardzo rzadkie bylo , niby do keksowki
    ale nie wiem czy cos

  • Grzegorz 26 listopada 2012 o 10:33
    Ocena:

    Witam, chlebek wyszedł pyszny. Nie użyłem suchych drożdży ani mleka w proszku bo nie miałem. Zamiast tego wykorzystałem mleko płynne i drożdże w kostce te „babuni”. Masło natomiast rozpuściłem w rozgrzanym mleku. Chleb nie zdążył wylądować w tosterze bo został zjedzony normalnie 🙂 Aha, mąkę zastosowałem pełnoziarnistą z 3 zbóż. Mam pytanie do autorki. Czy zamiast masła można użyć margaryny?

    • Tosia 26 listopada 2012 o 11:11

      Witam.
      Bardzo się cieszę, że chleb wyszedł udany 🙂 Oczywiście można przy nim wykorzystywać świeże drożdże.
      Myślę, że śmiało można tutaj użyć zamiast masła margaryny, chociaż w takim wypadku wyrobione ciasto może się odrobinę różnić konsystencją oraz smakiem. Proszę próbować i dać znać jak wyszło.
      Serdeczne pozdrowienia.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej