Przepis

przygotowywanie składników
2 min
przygotowywanie składników

1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże i sól. Podgrzewamy w rondelku mleko, aby było letnie, dodajemy masło, aby się roztopiło.

wyrabianie ciasta
65 min
wyrabianie ciasta

2. Wlewamy mleczno-maślany płyn do suchych składników i wyrabiamy 5 minut. Plastyczne ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką na godzinę.

formowanie
30 min
formowanie

3. Po tym czasie dzielimy ciasto na 12 części, każdą z nich formujemy na okrągłą lub podłużną bułeczkę. W razie potrzeby podsypujemy delikatnie mąką. Uformowane bułki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu.

pieczenie
17 min
pieczenie

4. Wyrośnięte bułeczki nacinamy na środku delikatnie nożem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy 15-17 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kratce.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej