Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników

1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże i sól. Podgrzewamy w rondelku mleko, aby było letnie, dodajemy masło, aby się roztopiło.

wyrabianie ciasta
wyrabianie ciasta

2. Wlewamy mleczno-maślany płyn do suchych składników i wyrabiamy 5 minut. Plastyczne ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką na godzinę.

formowanie
formowanie

3. Po tym czasie dzielimy ciasto na 12 części, każdą z nich formujemy na okrągłą lub podłużną bułeczkę. W razie potrzeby podsypujemy delikatnie mąką. Uformowane bułki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu.

pieczenie
pieczenie

4. Wyrośnięte bułeczki nacinamy na środku delikatnie nożem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy 15-17 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kratce.

Smakowita
Ocena czytelników: 4.73 z 11 ocen
Czas całkowity: 1 godz 57 min
Czas wyrastania: 1 godz 40 min
Czas wypieku: 17 min