Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy rozgnieciony twaróg, posiekany szczypiorek, suszone drożdże, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak wyrobione ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem w ciepłym miejscu na godzinę.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto podzielimy na 8 części, z każdej formujemy bułeczkę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Bułki układamy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
piec
piec
5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Bułki smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy metodą góra-dół przez 15-17 minut.
Smakowita
Upieczone bułki serwujemy ze Smakowitą Pajdą.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 47 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 17 min