Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy rozgnieciony twaróg, posiekany szczypiorek, suszone drożdże, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto na bułeczki ręcznie lub mikserem, aż będzie elastyczne.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

2. Tak wyrobione ciasto na bułeczki zostawiamy w misie pod przykryciem w ciepłym miejscu na godzinę.

formowanie
2 min
formowanie

3. Wyrośnięte ciasto podzielimy na 8 części, z każdej formujemy bułeczkę wiejską.

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

4. Bułki wiejskie układamy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.

piec
17 min
piec

5. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Bułki smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy płatkami owsianymi. Bułeczki wiejskie pieczemy metodą góra-dół przez 15-17 minut.

Smakowita Owsiana
Wyobraź sobie delikatny smak owsa, idealnie kremową konsystencję i moc odżywczych ziaren.
Więcej o tym wariancie
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej