Mój kolega pracuje w pewnej firmie produkującej przede wszystkim produkty mleczne. Z tej okazji dosyć często wraca do domu z jogurtem, czy kefirem. Historia wiele razy się powtórzyła, a to skłoniło go do tego, by wykorzystać kefir do wypieku domowego chleba. Kolega wcześniej nie interesował się za bardzo tematem wypieku chleba, ale postanowił to zmienić.
Na naszym blogu znajduje się ponad 360 przepisów, a okazało się, że nie mamy nawet jednej receptury z wykorzystaniem kefiru. Są przepisy z jogurtami, serami, maślanką, mlekiem, mascarpone i innymi mlecznymi przetworami, ale zabrakło kefiru. Postanowiłam to prędko zmienić i mam nadzieję, że kolega skorzysta z przepisu na poniższe bułeczki.
Nie są to takie zwykłe bułki, ponieważ na bazie kefiru przygotowałam kajzerki, które dodatkowo urozmaiciłam smakowo koperkiem. Oczywiście można z niego zrezygnować w przepisie lub zastąpić np. natką pietruszki, ale moim zdaniem koperek pasuje do tych bułeczek idealnie 🙂
Witam
Nie lubię drożdży suchych, jak zrobić z tradycyjnymi?
Drożdży świeżych dajemy zawsze dwa razy więcej niż suszonych instant. Oczywiście trzeba z nich jeszcze zrobić zaczyn, aby pobudzić je do pracy 🙂
Czy ciasto na te bułki może dłużej wyrastać? Powiedzmy nawet 3-4 godziny lub noc? Przymierzam się, aby dziś je wreszcie zrobić, a jeszcze nigdy żadnych bułek nie robiłam i nie chcę od razy czegoś poplątać. I jeszcze pytanie: jak długo po zrobieniu będą się one nadawały do zjedzenia? Czy można je np. przechowywać 2 dni?
Może wyrastać mniej więcej godzinę dłużej niż podano to w przepisie, ale jeśli o 4 godziny dłużej to proponuję uformowane bułki włożyć na noc do lodówki i przykryć. Rano zostawić w ciepłym miejscu na 30-60 minut i piec 🙂
Przechowywać je można na pewno dwa dni, są dłużej świeże niż kupne.
Bardzo dobre bułki:)
Cieszę się, że smakowały 🙂
Super przepis, ogólnie koperek jest powszechnie stosowany do kilku rodzajów bułek a przedewszystkim do bułki razowej (razówka), 5 gwiazdek : ).
Rzeczywiście, koperek bardzo pasuje jako dodatek do bułek 🙂
Witam,
Do robienia własnych wypieków przymierzałem się od jakiegoś czasu. Ta strona zainspirowała mnie i dziś zacząłem 🙂
Jako pierwsze zrobiłem bułeczki wg powyższego przepisu i wyszły bardzo smaczne.
Spodobało mi się i teraz będę próbował kolejnych przepisów 😀
Serdecznie pozdrawiam!
Bardzo się cieszę, zachęcam do dalszych wypieków 🙂
Witam.
Kajzerki wyszły pyszne a wnusio zajadał z apetytem. Pozdrawiam
Witam.
Miło mi to czytać, szczególnie, że wnuczkowi smakowały:)
Pozdrawiam!