Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy. Dodajemy posiekany drobno koperek, sól, drożdże i cukier. W rondelku podgrzewamy bardzo krótko kefir, w taki sposób, aby był letni. Uważamy przy tym, aby kefir się nie zwarzył i by nie powstały grudki. Powoli wlewamy do suchych składników letni kefir na przemian z oliwą i zaczynamy wyrabiać. Ciasto zagniatamy ręcznie lub mikserem minimum 5 minut. Powinno po tym czasie osiągnąć formę elastycznej kuli, jeśli tak nie jest, podsypujemy mąką lub dodajemy więcej kefiru.
wyrastanie
50 min
wyrastanie
2. Wyrobione ciasto wkładamy do naoliwionej misy, przykrywamy ją folią spożywczą z wierzchu i zostawiamy na 50 minut do wyrośnięcia.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Ciasto dzielimy na 4 lub 6 części. Z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę w taki sposób, by leżała złączeniem ku dołowi. Przyszłe kajzerki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
pieczenie
17 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wyrośnięte bułeczki nacinamy nożem na krzyż i skosy. Wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy przez 15-17 minut, aż ich wierzch się zarumieni. Upieczone studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • aGA 30 września 2016 o 09:32

    Witam

    Nie lubię drożdży suchych, jak zrobić z tradycyjnymi?

    • Tosia 1 października 2016 o 11:28

      Drożdży świeżych dajemy zawsze dwa razy więcej niż suszonych instant. Oczywiście trzeba z nich jeszcze zrobić zaczyn, aby pobudzić je do pracy 🙂

  • Mania 4 lutego 2014 o 16:23

    Czy ciasto na te bułki może dłużej wyrastać? Powiedzmy nawet 3-4 godziny lub noc? Przymierzam się, aby dziś je wreszcie zrobić, a jeszcze nigdy żadnych bułek nie robiłam i nie chcę od razy czegoś poplątać. I jeszcze pytanie: jak długo po zrobieniu będą się one nadawały do zjedzenia? Czy można je np. przechowywać 2 dni?

    • Tosia 4 lutego 2014 o 21:27

      Może wyrastać mniej więcej godzinę dłużej niż podano to w przepisie, ale jeśli o 4 godziny dłużej to proponuję uformowane bułki włożyć na noc do lodówki i przykryć. Rano zostawić w ciepłym miejscu na 30-60 minut i piec 🙂
      Przechowywać je można na pewno dwa dni, są dłużej świeże niż kupne.

  • Miaugorzata 23 listopada 2013 o 16:10

    Bardzo dobre bułki:)

  • Daniel Borowy 27 lipca 2013 o 18:50
    Ocena:

    Super przepis, ogólnie koperek jest powszechnie stosowany do kilku rodzajów bułek a przedewszystkim do bułki razowej (razówka), 5 gwiazdek : ).

  • Rafał 26 lipca 2013 o 18:25

    Witam,
    Do robienia własnych wypieków przymierzałem się od jakiegoś czasu. Ta strona zainspirowała mnie i dziś zacząłem 🙂
    Jako pierwsze zrobiłem bułeczki wg powyższego przepisu i wyszły bardzo smaczne.
    Spodobało mi się i teraz będę próbował kolejnych przepisów 😀
    Serdecznie pozdrawiam!

  • Marta 22 lipca 2013 o 14:09

    Witam.
    Kajzerki wyszły pyszne a wnusio zajadał z apetytem. Pozdrawiam

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej