Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą suche składniki- mąkę, sól i drożdże. Wlej kefir i zacznij zagniatać ciasto. Zagniataj ciasto i powoli dolewaj wodę. Zagniataj i dolewaj aż zagniatane ciasto uzyska jednolitą, odchodzącą od rąk konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Prostokątną formę o długości 20 centymetrów wyłóż papierem do pieczenia. Umieść w niej ciasto i uklep. Formę przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny. Ciasto powinno w tym czasie znacznie wyrosnąć.
pieczenie
pieczenie
3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw wyrośnięte ciasto chlebowe i piecz ok. 25-30 minut aż zbrązowieje z góry. Wyjmij chleb z formy i papieru i odstaw do wystygnięcia.
Smakowita
Ocena czytelników: 4.5 z 2 ocen
Czas całkowity: 3 godz 30 min
Czas wyrastania: 3 godz
Czas wypieku: 30 min