Mój kolega pracuje w pewnej firmie produkującej przede wszystkim produkty mleczne. Z tej okazji dosyć często wraca do domu z jogurtem, czy kefirem. Historia wiele razy się powtórzyła, a to skłoniło go do tego, by wykorzystać kefir do wypieku domowego chleba. Kolega wcześniej nie interesował się za bardzo tematem wypieku chleba, ale postanowił to zmienić.
Na naszym blogu znajduje się ponad 360 przepisów, a okazało się, że nie mamy nawet jednej receptury z wykorzystaniem kefiru. Są przepisy z jogurtami, serami, maślanką, mlekiem, mascarpone i innymi mlecznymi przetworami, ale zabrakło kefiru. Postanowiłam to prędko zmienić i mam nadzieję, że kolega skorzysta z przepisu na poniższe bułeczki.
Nie są to takie zwykłe bułki, ponieważ na bazie kefiru przygotowałam kajzerki, które dodatkowo urozmaiciłam smakowo koperkiem. Oczywiście można z niego zrezygnować w przepisie lub zastąpić np. natką pietruszki, ale moim zdaniem koperek pasuje do tych bułeczek idealnie 🙂