Przepis

wyrabianie
8 min
wyrabianie
1. Drożdże kruszymy, wrzucamy do miseczki, dodajemy łyżkę mąki i 3-4 łyżki letniej wody. Mieszamy, odstawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować. Do dużej misy wsypujemy mąki, dodajemy aktywne drożdże, twaróg ze szczypiorkiem, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne (ok. 5 minut).
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
formowanie
6 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części, a każdą z nich jeszcze na 6 kulek.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Kulki (po 6 sztuk) łączymy ze sobą tworząc kwiatki. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
5. Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 190 stopniach.
Ocena czytelników: 4 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Angelika 29 października 2020 o 14:04

    Czy można użyć tylko mąki pszennej? Niestety nie mam w domu pelnoziarnistej, a dopiero wróciłam ze sklepu 🙃

  • Karyna Dobor 5 czerwca 2020 o 13:29
    Ocena:

    bahdzo dobhy polesam

  • wiola 2 kwietnia 2017 o 09:09

    Dałam pięć gwiazdek, nie wiem czemu wskoczyły tylko trzy. Przepraszam?

  • wiola 2 kwietnia 2017 o 00:03
    Ocena:

    Witam Tosiu! Kolejny twój przepis wykorzystany. Mojemu małżonkowi zachciało się bułek i co? Mówisz i masz , bułeczki jak malowane . Tylko przyznaje się , że zamiast twarogu , którego nie miałam, użyłam almette , a zamiast szczypiorku (dopiero wschodzi) dodałam świeżutkiego, zielonego niedźwiedziego czosnku prosto z ogródka (jakimś cudem dorwałam się do niego przed moimi kurami). Wyszło aromatycznie i przepysznie☺pozdrawiam!

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej