Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą suche składniki- makę, drożdże, sól, twaróg i szczypiorek. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto. Dolewaj i zagniataj aż ciasto osiągnie jednolitą konsystencję i będzie elastyczne.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Wsadź ciasto do miski i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1,5 h.
formowanie
2 min
formowanie
3. Po wyrośnięciu ciasta wyjmij je na blat, uformuj rulon i pokrój go na 6 równych części.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Uformuj z każdej cześci okrągłą bułeczkę i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstaw do wyrośnięcia pod szmatką jeszcze na 30 minut. Wstaw bułeczki do piekarnika i piecz ok. 15-20 minut aż zbrązowieją.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej