Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Przygotuj smoothie. Zmiksuj w blenderze składniki i dolej tyle wody, aby miało konsystencję gęstego koktajlu. Pomieszaj wszystkie składniki na chleb i wymieszaj ciasto łyżką aż osiągnie jednolitą konsystencję. Ciasto powinno być raczej lepkie.
wyrastanie
wyrastanie
2. Wyłóż papierem do pieczenia 25 centymetrową foremkę. Przenieś ciasto do foremki, przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na noc (ok. 8 godzin).
pieczenie
pieczenie
3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz chleb ok. 45 minut aż po wsadzeniu w niego drewnianego patyczka nie przyklei się do niego ciasto.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 8 godz 45 min
Czas wyrastania: 8 godz
Czas wypieku: 45 min