Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy miksera wsypujemy obie mąki, dodajemy cukier oraz sól. Suche składniki mieszamy z aktywnym zakwasem i zaczynamy wyrabiać mikserem. W tym czasie stopniowo wlewamy 200 ml letniej wody. Gdy składniki się połączą, dalej miksując wsypujemy bakalie. W trakcie wyrabiania dolewamy jeszcze 100 ml letniej wody.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Połączone składniki w lepkie ciasto (widoczne na zdjęciu) zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3.Po wyrośnięciu ciasta podsypujemy je odrobiną mąki żytniej i wyrabiamy 2 minuty, aby uzyskać formę kuli (widoczne na zdjęciu). Tak uformowaną kulę kładziemy na blasze z pergaminem i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę.
pieczenie
pieczenie
4.Piekarnik nagrzewamy z termoobiegiem do 230 stopni. Do miseczki ze stali nierdzewnej wrzucamy kilka kostek lodu. Dzięki temu uzyskamy parę podczas pieczenia, a skórka będzie chrupiąca. Chleb nacinamy ostrym nożem (u mnie na około bochenka - widoczne na zdjęciu) . Pieczemy najpierw przez 15 minut. Następnie (ważne!) wyłączamy termoobieg i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Chleb pieczemy kolejne 15 minut. Upieczony bochenek wyciągamy z piekarnika i studzimy przed podaniem.
Smakowita
Ocena czytelników: 2.5 z 2 ocen
Czas całkowity: 4 godz 10 min
Czas wyrastania: 3 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min