Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Na suchej patelni podpraż migdały aż zbrązowieją. Przenieś do moździerza i zmiel. Połącz ze sobą, w misce lub na blacie, mąkę, drożdże, zmielone migdały i sól. Dodaj masło, miód i zacznij zagniatać ciasto. W miarę zagniatania dolewaj ciepłą wodę aż ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną, odchodzącą od ręki konsystencję. Od tego momentu zagniataj intensywnie jeszcze przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Zagniecione ciasto wstaw do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. 1,5 godziny. Ciasto w tym czasie powinno podwoić objętość.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Wyjmij ciasto z miski, uformuj z niego rulon i podziel na 4 równe części. Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę. Ułóż gotowe, ulepione bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstaw w ciepłe miejsce, przykrytą materiałową szmatką na ok. 45 minut.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz bułeczki przez ok. 20 minut aż zbrązowieją.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej