Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże i sól. Wbijamy jajko dodajemy topione masło i zaczynamy wyrabiać ciasto, wlewając stopniowo letnią wodę. ciasto wyrabiamy ok. 5 minut, aż osiągnie formę elastycznej kuli
wyrastanie
80 min
wyrastanie
2. Przekładamy je do misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy na godzinę i 20 minut w ciepłym miejscu.
formowanie
5 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części. Z każdej z nich formujemy wałeczek i dzielimy na kolejnych 6 części z którym formujemy kuleczki. Z kuleczek lepimy bułeczki w kształcie kwiatków, umieszczając jedną kulkę na środku i 5 na około, które zostaną płatkami.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
4. Uformowane bułki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 30-40 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
5. Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym żółtkiem z łyżeczką mleka. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Upieczone bułeczki przekładamy na kuchenną kratkę i studzimy.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej