Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże i sól. Wbijamy jajko dodajemy topione masło i zaczynamy wyrabiać ciasto, wlewając stopniowo letnią wodę. ciasto wyrabiamy ok. 5 minut, aż osiągnie formę elastycznej kuli
wyrastanie
80 min
wyrastanie
2. Przekładamy je do misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy na godzinę i 20 minut w ciepłym miejscu.
formowanie
5 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części. Z każdej z nich formujemy wałeczek i dzielimy na kolejnych 6 części z którym formujemy kuleczki. Z kuleczek lepimy bułeczki w kształcie kwiatków, umieszczając jedną kulkę na środku i 5 na około, które zostaną płatkami.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
4. Uformowane bułki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 30-40 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
5. Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym żółtkiem z łyżeczką mleka. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Upieczone bułeczki przekładamy na kuchenną kratkę i studzimy.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Paweł - piekarz z zawodu 22 stycznia 2025 o 20:45

    Chciałbym tylko sprostować jedną rzecz podczas przygotowania ciasta. Nie dodajemy masła na początku wyrabiania. Ciasto nigdy nie osiągnie najlepszych właściwości. Masło czy margarynę zawsze dodaje się jak już ciasto osiągnie pewną sprężystość i powstaną wiązania glutenowe. Do bułek nie używa się również mąki chlebowej tak jak podano w przepisie ?‍♂️
    Mąka typu 550 jest do tego najlepsza. Do wyrabiania bułek półsłodkich i słodkich używa się mąki typu 450, 500 lub 550. Taka porada od rzemieślnika ?

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej