Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do miski przesiewamy mąkę. W rondelku łączymy wodę z mlekiem i podgrzewamy płyn, aż będzie letni. Do mąki dodajemy drożdże, cukier, sól i posiekany koperek. Powoli wlewamy podgrzane mleko i zaczynamy wyrabiać ciasto. Możemy to zrobić ręcznie lub mikserem.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Po kilku minutach wyrabiania ciasta (ok.6), osiągniemy formę elastycznej kuli. Przekładamy ją do miski posmarowanej oliwą, przykrywamy folią spożywczą i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką. Formujemy wałek z ciasta. Nożyczkami dzielimy ciasto na 6 równych rombów i jedną mniejszą część (widoczne na zdjęciu). Z każdej części ciasta Formujemy jeden płatek. 6 przyszłych bułeczek łączymy ze sobą tworząc kwiatek (patrz zdjęcie). Z pozostałej części ciasta lepimy 5 małych kuleczek, z których robimy środek łączący płatki.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Tak przygotowany chlebek przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Bułeczki pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 40 min
Czas wyrastania: 2 godz 20 min
Czas wypieku: 20 min