Wymyśliłam sobie ten chleb już jakiś czas temu, kiedy czytelnicy bloga podpytywali czy pojawią się przepisy z mąką owsianą. Mąkę tę można kupić w większości marketów, albo samemu zmielić płatki owsiane w domu. Co prawda mówi się, że większość płatków owsianych może zawierać w sobie gluten, ale mąką ta znacznie odbiega od pszennej, żytniej i orkiszowej. Dlatego upieczenie chleba z samej mąki owsianej to wyzwanie, bo jest nawet bardziej kłopotliwa niż niejedna mąka bezglutenowa.
Na szczęście udało mi się w końcu opracować recepturę na chleb owsiany, który się nie kruszy i jest bardzo smaczny. Z czystym sumieniem mogę się podzielić przepisem 🙂
Do ciasta dodałam oprócz mąki owsianej: owsiankę, ubite białka i żółtka. Wierzch posypałam jeszcze otrębami owsianymi, ale możecie w sumie wybrać ziarna.

O proszę,ktoś tu czyta w moich myślach?haha Mam mąkę owsianą i chętnie jej użyję do wypieku takiego chlebka:)
Dziękuję za pomysł, zaraz będę próbowała, pozdrawiam:)
Trzymam kciuki i czekam na wrażenia 🙂
Moje piekarzynki! Upiekłam bułeczki ćwikłowe i roladę pomidorową. Rolada pycha, ma dwa dni i jeszcze miękka a buleczki na drugi dzień były mniej smaczne ale z masełkiem i tak je zjadłam. Na zakwasie nie piekę bo zakwas mi się nie udal 2 razy. Może go za mało dalam albo nie skisl tak jak potrzeba. Za przepisy serdecznie dziękuję. Pozdrawiam miłe piekarzynki!!
Dzień dobry!
Dziękuję za komentarz, cieszę się, że przepisy się udały 🙂
Co do zakwasu, polecam z zapoznaniem się z wpisami z działu zakwas: http://smakowitychleb.pl/kategoria/zakwas/ Jak to się mówi, do trzech razy sztuka. Może teraz się uda 🙂
Witam,z takiej mąki jeszcze nie piekłam .Proszę mi powiedzieć jaka jest konsystencja chleba po upieczeniu wilgotna,ciężka ,czy raczej taka jak bułki na drożdżach z mąki pszennej.Chcę powiedzieć ,ze przepisy macie świetne i co ważne zawsze się udają.Pozdrawiam
Dzień dobry,
Cieszę się, że przepisy się podobają 🙂
Ten chleb jest specyficzny, po upieczeniu trochę bardziej zbity niż pszenny, ale wciąż lekki. Można go swobodnie kroić i się nie klei, nie jest wilgotny.
witam. Dziękuję za wspaniałe i przydatne bardzo przepisy. 😉 Mam jednak trochę dyskomfort, gdyz części dotyczącej samego już pieczenia PODAWANE SĄ TEMERATURY PICZENIA Z TERMOOBIEGIEM albo PIECZENIE GÓRA- DÓŁ.
mam najzwyklejszy piekarnuik gazowy- moze mogłabyś Kochana podawac w jednym zdaniu pieczenie własnie w piekarniku gazowym ???
Prosżę
<3
DZIĘKUJĘ za wszystkie przepisy i czekam na więcej.
Pozdrawiam
Dzień dobry,
Niestety nie mogę podawać wskazówek dotyczących piekarnika gazowego przy każdym przepisie, bo takiego nie posiadam i nie mam doświadczenia w pieczeniu w nim, nie chcę strzelać w ciemno, czy kłamać. Przykro mi, ale nie pomogę.
Prawie wszystkie wypieki piekę metodą góra-dół i podaję temperaturę, więc wystarczy taką samą ustawić w piekarniku gazowym. Innym czytelnikom z piekarnikiem gazowym chleby z moich przepisów się udają.
A jeśli gdzieś jest termoobieg to wystarczy zwiększyć temperaturę o 20 stopni, bo tak właśnie działa 🙂
Pozdrawiam 🙂
Ten chleb jest genialny w smaku i cudownie prosty w przygotowaniu.
Dziś upiekłam i się zakochałam 🙂
Pozdrawiam
Bardzo mnie to cieszy 🙂
Czy mozna zastapic suszone drozdze swiezymi?
Tak, 15 g świeżych drożdży i trzeba zrobić rozczyn 🙂
A czy ktoś zastąpił mleko wodą? Nie mogę Mleka ;(
Oczywiście, że można dać wodę lub mleko kokosowe 🙂
witam, mam pytanie o to czym zastapic mleko, poniewac przez jakis moment mam unikac glutenu i nabialu. 🙁 bede wdzieczna za porade. pozdr. Katarzyna
przepraszam, juz widze odpowiedz.
Wodą lub mlekiem kokosowym 🙂
Witam,
interesuje mnie kalorycznosc takiego chleba, ktos ma takie informacje? Chociaz orientacyjne?
Może ktoś z czytelników pomoże? 🙂
Rozumiem ze można zmielic płatki owsiane na mąkę?:)
Tak 🙂
Wlasnie jestem w trakcie robienia chleba tylko jedno mnie zastanawia a mianowicie czas pieczenia. Czy to aby nie za krotko?
35 minut na taki bochenek (to nawet nie jest prawdziwy chleb) to jak najbardziej właściwy czas pieczenia 🙂
To jest najlepszy chleb bezglutenowy jaki jadłam !!!! Dziękuję z całego serca 😘
Cieszę się! 🙂
Czy drożdże można zastąpić sodą oczyszczoną? Niestety drożdże muszę wykluczyć.
Nie bardzo, zmieni się absolutnie cały przepis. Proponuję skorzystać z jakiejś gotowej receptury z sodą oczyszczoną: http://smakowitychleb.pl/przepisy/kategorie/dowolny/proszek-do-pieczeniasoda-oczyszczona/dowolny/dowolny/
Zachęcam też do eksperymentów z zakwasem 🙂
Witam, super chlebek, bardzo mi smakuje, często go robię, ale niestety przeważnie mi się kruszy. Czy jest to wina tego, że za szybko po upieczeniu go kroję lub wyjmuję z piekarnika? pozdrawiam 🙂
Dzień dobry,
Myślę, że jest to po prostu wina mąki owsianej, która z natury jest kłopotliwa, można też do ciasta dodać więcej płynu, aby nie był taki suchy 🙂
Witam.. Może ktoś wie jak długo postoi taki chlebek.
Raczej tylko 2-3 dni, ale można pokroić i zamrozić 🙂
Dzięki za szybką odpowiedz. W tym tygodniu postaram się zrobić naukę jazdy z tym chlebkiem.)
Właśnie upiekłam chleb z mąki owsianej, rezultat przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, wspaniały w smaku, mokry bochenek cudownego chleba. Dziękuję dziękuję dziękuję. Nigdy więcej innego chleba.
Cieszę się, że się udał 🙂