Przepis

przygotowywanie składników
3 min
przygotowywanie składników

1. Białko jajka ubijamy na sztywną pianę. Do rondla wsypujemy płatki owsiane, zalewamy mlekiem i gotujemy na średnim ogniu kilka minut. Owsiankę studzimy.

wyrabianie
3 min
wyrabianie

2. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy żółtka jajek, owsiankę, drożdże, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem 2-3 minut. Dodajemy białka i delikatnie miksujemy jeszcze chwilę. Ciasto powinno być plastyczne, może być odrobinę lepiące.

wyrastanie
90 min
wyrastanie

3. Formę keksówkę (10x24cm) wykładamy pergaminem. Zwilżamy dłonie wodą i przekładamy plastyczną masę do formy. Wierzch wyrównujemy posypujemy otrębami owsianymi. Przykrywamy ściereczką na 1,5 h.

pieczenie
35 min
pieczenie

4. Chleb wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy trybem góra-dół przez 20 minut w 200 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 i dopiekamy jeszcze przez 15 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy, studzimy na kuchennej kratce.

Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej