Przepis

mieszanie składników
5 min
mieszanie składników
1. Do miski wsypujemy suche składniki na podpłomyki gryczane (bezglutenowe), czyli: mąkę gryczaną, ugotowaną kaszę gryczaną, suszoną żurawinę oraz sól. Mieszamy.
Wyrabianie ciasta
5 min
Wyrabianie ciasta
2. Do suchych składników na podpłomyki stopniowo dolewamy wodę oraz oliwę i krótko zagniatamy plastyczne ciasto. Ilość dolanej wody może różnić się w zależności od stopnia ugotowanej kaszy. Im kasza bardziej rozgotowana, tym ciasto będzie potrzebowało mniej wody. Ciasto może się lekko kleić, ale nadawać się do swobodnego wałkowania.
formowanie ciasta na podpłomyki
10 min
formowanie ciasta na podpłomyki
3. Ciasto na podpłomyki gryczane (bezglutenowe) dzielimy na ok. 12 równych części i wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką gryczaną. Podpłomyki mogą być okrągłe lub podłużne, jak kromki chleba.
pieczenie podpłomyków
20 min
pieczenie podpłomyków
4. Przygotowane podpłomyki gryczane (bezglutenowe) opiekamy na suchej, rozgrzanej patelni, aż się zarumienią z obu stron. Podajemy na ciepło lub zimno.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej