Przepis

Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
1. Wszystkie składniki ciasta na drożdżowy chleb z kaszą mieszamy w dużej misce. Stopniowo dolewamy wodę zarabiając ciasto. Następnie wyrabiamy elastyczne, dosyć luźne ciasto.
pierwsze wyrastanie
30 min
pierwsze wyrastanie
2. Wyrobione ciasto na drożdżowy chleb z kaszą przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 min. w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
3. Formujemy bochenek o dowolnym kształcie i przekładamy do oprószonego mąką koszyka do wyrastania chleba. Drożdżowy chleb z kaszą przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godz. lub do podwojenia objętości.
pieczenie chleba
42 min
pieczenie chleba
4. Pod koniec wyrastania chleba rozgrzewamy piekarnik do temperatury 230 stopni C. Bochenek drożdżowego chleba z kaszą przekładamy z koszyka na blachę i nacinamy. Pieczemy w 230 stopniach przez 12 min., następnie obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 30 min. lub do momentu, gdy skórka będzie odpowiednio rumiana. Studzimy przed pokrojeniem.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej