Przepis

mieszanie składników
5 min
mieszanie składników
1. Obie mąki pszenne: typ 500 i typ 750 mieszamy. Dodajemy sól, cukier oraz drożdże suszone instant i miękkie masło. Stopniowo dolewamy wodę.
Wyrabianie ciasta
10 min
Wyrabianie ciasta
2. Energicznie wyrabiamy ciasto na domowy chleb tostowy. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Nie powinno kleić się do dłoni, jednak musi być plastyczne i niezbyt suche.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
3. Dobrze wyrobione ciasto na domowy chleb tostowy przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godz., do podwojenia objętości. W połowie czasu można złożyć ciasto jak kopertę. Poprawi to strukturę i kształt bochenka.
formowanie
5 min
formowanie
4. Formę z ciastem przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 1 godz. lub do momentu, aż chleb zacznie sięgać brzegów formy.
pieczenie chleba
40 min
pieczenie chleba
5. Domowy chleb tostowy pieczemy przez ok. 40 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej