Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Do miseczki wsypujemy mąkę (100 g), dodajemy szczyptę drożdży i letnią wodę. Mieszamy krótko i zostawiamy pod przykryciem na 8 godzin.
wyrabianie
wyrabianie
2. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy pestki, sól, przygotowany wcześniej zaczyn, ugotowaną kaszę, drożdże. Wlewamy powoli letnią wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
3. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, odgazowujemy i formujemy podłużny lub okrągły (zależnie od kształtu koszyka) bochenek. Przekładamy go do podsypanego mąką koszyka, przykrywamy, zostawiamy na godzinę.
pieczenie
pieczenie
5. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy chleb na wyłożoną pergaminem blachę. Chleb z wierzchu nacinamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy metodą góra-dół przez 30 minut w 200 stopniach. Następnie spryskujemy z wierzchu chleb wodą i dopiekamy jeszcze 5 minut.
Smakowita
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą maślany smak.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 11 godz 5 min
Czas wyrastania: 10 godz 30 min
Czas wypieku: 35 min