Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę łączymy z drożdżami, miodem i solą. Stopniowo dolewając letnią (nie gorącą) wodę wyrabiamy ciasto na chleb. Powinno to potrwać ok. 5 minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Kulę z ciasta przykrywamy ściereczką i zanosimy w ciepłe miejsce bez przeciągów. Po godzinie formujemy z ciasta podłużny bochenek i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na kolejne pół godziny.
pieczenie
pieczenie
3. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Na wierzchu chleba robimy podłużne nacięcie. Chleb pieczemy przez 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Smakowita
Ocena czytelników: 3.17 z 6 ocen
Czas całkowity: 2 godz 30 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 30 min