Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę łączymy z drożdżami, miodem i solą. Stopniowo dolewając letnią (nie gorącą) wodę wyrabiamy ciasto na chleb. Powinno to potrwać ok. 3 minuty.
wyrastanie
wyrastanie
2. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą łyżką, dekorujemy ziarenkami kaszy gryczanej (opcjonalnie). Przykrywamy ściereczką i stawiamy na 1,5 h w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
pieczenie
pieczenie
3. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Chleb pieczemy przez 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Smakowita
Ocena czytelników: 3.17 z 6 ocen
Czas całkowity: 2 godz 30 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 30 min