Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę mieszamy z ugotowaną kaszą jaglaną. Dodajemy drożdże i sól. Powoli wlewamy wodę oraz oliwę i mieszamy składniki do dokładnego ich połączenia, kontrolując ilość dodawanej wody, tak, aby konsystencja ciasta nie była zbyt płynna.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Mokre i plastyczne ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Podrośnięte ciasto dzielimy na 6 części, formujemy z nich okrągłe bułeczki, w razie potrzeby podsypujemy je mąką. Przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 40 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bułeczki pieczemy przez 20 minut.
Smakowita
Ocena czytelników: 3 z 1 ocen
Czas całkowity: 2 godz
Czas wyrastania: 1 godz 40 min
Czas wypieku: 20 min