Przepis

wyrabianie
3 min
wyrabianie

1. Mąkę mieszamy z ugotowaną kaszą jaglaną. Dodajemy drożdże i sól. Powoli wlewamy wodę oraz oliwę i mieszamy składniki do dokładnego ich połączenia, kontrolując ilość dodawanej wody, tak, aby konsystencja ciasta nie była zbyt płynna.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

2. Mokre i plastyczne ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w misie na godzinę w ciepłym miejscu.

drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie

3. Podrośnięte ciasto dzielimy na 6 części, formujemy z nich okrągłe bułeczki, w razie potrzeby podsypujemy je mąką. Przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 40 minut.

pieczenie
20 min
pieczenie

4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bułeczki pieczemy przez 20 minut.

Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej