Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Dynię obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do rondelka, zalewamy mniej więcej 150-200 ml wody, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu, aż dynia zmięknie (ok. 10-15 minut). Ugotowaną studzimy. Kaszę jaglaną wsypujemy na sito i płuczemy zimną wodą. Wsypujemy do szklanki, aby sprawdzić dokąd sięga, a ilość tą mnożymy razy dwa wypełniając wodą. Czyli gotujemy kaszę w stosunku do wody 1:2. Kaszę gotujemy na małym ogniu, od momentu zagotowania wody przez 7-15 minut, aż będzie miękka (wszystko zależy od jej grubości). Ugotowana kasz powinna wchłonąć płyn. Chwilę ją studzimy, a następnie dodajemy 200 ml letniej wody i mieszamy.
wyrabianie
wyrabianie
2. Do misy wsypujemy mąki. Dodajemy zakwas, kawałki ugotowanej dyni, sól oraz cukier. Powoli wlewamy wodę z kaszą i mieszamy całość ręcznie lub drewnianą łyżką do połączenia składników.
wyrastanie
wyrastanie
3. Ciasto będzie dosyć gęste i lepkie. Zostawiamy je w przykrytej ściereczką misie na 3 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Następnie przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem od pieczenia (lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką/otrębami). Przykrywamy, stawiamy w ciepłym miejscu i stawiamy w ciepłym miejscu na kolejne 2 godziny.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę z kostkami lodu. Wkładamy formę i pieczemy 10 minut. Wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół oraz temperaturę 200 stopni. Chleb pieczemy przez 30-35 minut. Upieczony wyciągamy z formy i studzimy.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 4 godz 15 min
Czas wyrastania: 3 godz 30 min
Czas wypieku: 45 min