Jesień to dobry czas, aby zadbać o swój organizm. A nie oszukujmy się, lato już powoli się kończy.

Dynia to zdecydowanie królowa jesieni na straganach. Jest nie tylko pyszna i wszechstronna w kuchni, ale także bardzo zdrowa. Wzmacnia układ trawienny i wpływa na dobre samopoczucie.

O właściwościach zdrowotnych kaszy jaglanej mogłabym pisać długo, ale nie chcę nikogo zanudzać. Wytłumaczę więc w wielkim skrócie na moim przykładzie, dlaczego jest taka fantastyczna.

Nigdy nie stosowałam diety odchudzającej, bo nie musiałam. Staram się jednak dobrze odżywiać, dlatego słowo dieta bardziej kojarzy mi się ze zdrowym trybem życia.

Kiedy jednak o tym zapominam, w moim codziennym jadłospisie znajduje się sporo produktów kwasotwórczych, czyli pieczywo, nabiał, mięso i cukier. Spożywanie tylko tej grupy dań może prowadzić do kwasicy metabolicznej, a za tym idzie szereg chorób nowotworowych. Aby utrzymać w organizmie równowagę, należy pamiętać o spożywaniu zasadotwórczych składników. A do nich należy właśnie kasza jaglana.

Wprowadzenie jej do żytniego chleba na zakwasie uważam za połączenie idealne, także pod względem smakowym.

Warto też wspomnieć o tym, że chleby żytnie na zakwasie nie wyrabia się tak długo jak pszenne. Między innymi dlatego są bardziej zbite, mniej sprężyste. Dodanie do ciasta kaszy jaglanej całkowicie zmienia strukturę takiego chleba. Staję się on elastyczny i wilgotny, tak jakby został upieczony na bazie białej mąki.

Jest naprawdę rewelacyjny w smaku i do tego niezwykle zdrowy. Nic tylko piec!

dynia dynia4dynia3
Chleb dyniowy z kaszą jaglaną na zakwasie żytnim
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Składniki
  • 450 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 100 g mąki z cieciorki/kukurydzianej/gryczanej
  • 150 aktywnego zakwasu żytniego
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 200 g obranej dyni
  • 200 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • garść pestek słonecznika
Instrukcja
  1. Dynię obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do rondelka, zalewamy mniej więcej 150-200 ml wody, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu, aż dynia zmięknie (ok. 10-15 minut). Ugotowaną studzimy.
  2. Kaszę jaglaną wsypujemy na sito i płuczemy zimną wodą. Wsypujemy do szklanki, aby sprawdzić dokąd sięga, a ilość tą mnożymy razy dwa wypełniając wodą. Czyli gotujemy kaszę w stosunku do wody 1:2. Kaszę gotujemy na małym ogniu, od momentu zagotowania wody przez 7-15 minut, aż będzie miękka (wszystko zależy od jej grubości).
  3. Ugotowana kasz powinna wchłonąć płyn. Chwilę ją studzimy, a następnie dodajemy 200 ml letniej wody i mieszamy.
  4. Do misy wsypujemy mąki. Dodajemy zakwas, kawałki ugotowanej dyni, sól oraz cukier. Powoli wlewamy wodę z kaszą i mieszamy całość ręcznie lub drewnianą łyżką do połączenia składników.
  5. Ciasto będzie dosyć gęste i lepkie. Zostawiamy je w przykrytej ściereczką misie na 3 godziny.
  6. Następnie przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem od pieczenia (lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką/otrębami). Przykrywamy, stawiamy w ciepłym miejscu i stawiamy w ciepłym miejscu na kolejne 2 godziny.
  7. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę z kostkami lodu. Wkładamy formę i pieczemy 10 minut.
  8. Wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół oraz temperaturę 200 stopni. Chleb pieczemy przez 30-35 minut.
  9. Upieczony wyciągamy z formy i studzimy.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen