Przepis

przygotowywanie składników
30 min
przygotowywanie składników

1. Przygotuj puree z dyni. Najpierw dynię kroimy na mniejsze kawałki, polewamy oliwą i pieczemy w 190 stopniach przez ok. 30 minut. Po tym czasie obieramy ze skórki i miksujemy blenderem na gładką masę. Innym sposobem jest ugotowanie dyni w wodzie przez 30 minut, a następnie odsączenie z wody i zmiksowanie.

wyrabianie
5 min
wyrabianie

2. Mąkę przesiewamy, mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. Do suchych składników dodajemy puree z dyni i mieszamy przez minutę. Następnie stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut mikserem, pod koniec dorzucamy posiekane drobno listki szałwii.

pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie

3. Misę przykrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu na półtorej godziny.

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

4. Po podwojeniu objętości ciasta, oprószamy z wierzchu je mąką, a także swoje dłonie. Wyciągamy ciasto na blat i zagniatamy przez minutę, po to by uformować zgrabny, okrągły bochenek. Przekładamy go na blachę wyłożoną pergaminem, przykrywamy ściereczką i stawiamy w cieple na pół godziny.

pieczenie
35 min
pieczenie

5. Bochenek nacinamy ostrym nożem do połowy wysokości, na około chleba, co 2 cm (widać na zdjęciu). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 220 stopniach przez 25 minut, a następnie zmniejszamy do 200 i dopiekamy 10 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy na kuchennej kratce.

Smakowita z ziarnami
Smakowita z ziarnami
Smakowita z ziarnami to produkt roślinny, doskonały dla każdego – również dla osób na diecie wege. Prosto z ziaren z pełnią smaku!
Więcej o tym wariancie
Pestki dyni
Pestki dyni
Charakterystyczne, zielone, płaskie pestki to wyjątkowo smaczna przekąska lub dodatek do codziennej kuchni. Są przyjemnie orzechowe, a prażenie lub pieczenie sprawia, że ich smak staje się jeszcze intensywniejszy.
Dowiedz się więcej