Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Jak przygotować puree z dyni? Najpierw dynię kroimy na mniejsze kawałki, polewamy oliwą i pieczemy w 190 stopniach przez ok. 30 minut. Po tym czasie obieramy ze skórki i miksujemy blenderem na gładką masę. Innym sposobem jest ugotowanie dyni w wodzie przez 30 minut, a następnie odsączenie z wody i zmiksowanie.
wyrabianie
wyrabianie
2. Mąkę przesiewamy, mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. Do suchych składników dodajemy puree z dyni i mieszamy przez minutę. Następnie stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut mikserem, pod koniec dorzucamy posiekane drobno listki szałwii.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
3. Misę przykrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu na półtorej godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Po podwojeniu objętości ciasta, oprószamy z wierzchu je mąką, a także swoje dłonie. Wyciągamy ciasto na blat i zagniatamy przez minutę, po to by uformować zgrabny, okrągły bochenek. Przekładamy go na blachę wyłożoną pergaminem, przykrywamy ściereczką i stawiamy w cieple na pół godziny.
pieczenie
pieczenie
5. Bochenek nacinamy ostrym nożem do połowy wysokości, na około chleba, co 2 cm (widać na zdjęciu). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 220 stopniach przez 25 minut, a następnie zmniejszamy do 200 i dopiekamy 10 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 1.67 z 3 ocen
Czas całkowity: 2 godz 35 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 35 min