Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, drożdże, sól, ziarna słonecznika i miód. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez 5 minut. Ciasto w tym czasie osiągnie formę elastycznej kuli.
wyrastanie
600 min
wyrastanie
2. Formę keksówkę (u mnie 10x22 cm) smarujemy oliwą i obsypujemy np. otrębami lub wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do keksówki, rozprowadzamy je w formie, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i wkładamy do lodówki na noc.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Rano wyciągamy z lodówki formę i zostawiamy w ciepłym miejscu na minimum 30 minut.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Chleb pieczemy przez 40 minut. Gotowy wyciągamy z formy i chwilę studzimy przed krojeniem.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej