Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, drożdże, sól, ziarna słonecznika i miód. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez 5 minut. Ciasto w tym czasie osiągnie formę elastycznej kuli.
wyrastanie
wyrastanie
2. Formę keksówkę (u mnie 10x22 cm) smarujemy oliwą i obsypujemy np. otrębami lub wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do keksówki, rozprowadzamy je w formie, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i wkładamy do lodówki na noc.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Rano wyciągamy z lodówki formę i zostawiamy w ciepłym miejscu na minimum 30 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Chleb pieczemy przez 40 minut. Gotowy wyciągamy z formy i chwilę studzimy przed krojeniem.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 6 ocen
Czas całkowity: 10 godz 40 min
Czas wyrastania: 10 godz
Czas wypieku: 40 min