Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Do misy wsypujemy 100 g mąki, dodajemy szczyptę soli i wlewamy letnią wodę. Mieszamy krótko, przykrywam i odstawiamy na ok. 8 godzin.
wyrabianie
wyrabianie
2. Łączymy mąkę z wcześniej przygotowanym zaczynem, żurawiną, posiekanymi orzechami, drożdżami, solą. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy mikserem przez ok. 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
3. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na dwie godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Formujemy bagietkę lub dzielimy na dwie części i formujemy dwie mniejsze bagietki. Kładziemy je na blasze wyłożonej pergaminem, z boki układamy wałeczki ze ściereczek, aby bagietka nie rozjechała się na boki. Przykrywamy na godzinę.
pieczenie
pieczenie
5. Bagietki pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 220 stopni metodą góra-dół przez 25 minut. Studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Upieczone bagietki serwujemy ze Smakowitą 4 ziarna.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 11 godz 25 min
Czas wyrastania: 11 godz
Czas wypieku: 25 min