Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy pokrojoną drobno gruszkę, żurawinę, drożdże, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misce pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy okrągły bochenek, przekładamy go do wiklinowego koszyka oprószonego mąką, na dnie kładziemy plaster gruszki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 45 do wyrośnięcia.
przygotowywanie wierzchu
1 min
przygotowywanie wierzchu
4. Koszyk z wyrośniętym ciastem odwracamy dnem do góry i przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem.
pieczenie
37 min
pieczenie
5. Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni metodą góra-dół przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy jeszcze 17 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej