Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy pokrojoną drobno gruszkę, żurawinę, drożdże, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misce pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy okrągły bochenek, przekładamy go do wiklinowego koszyka oprószonego mąką, na dnie kładziemy plaster gruszki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 45 do wyrośnięcia.
przygotowywanie wierzchu
przygotowywanie wierzchu
4. Koszyk z wyrośniętym ciastem odwracamy dnem do góry i przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem.
pieczenie
pieczenie
5. Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni metodą góra-dół przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy jeszcze 17 minut.
Smakowita
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 22 min
Czas wyrastania: 1 godz 45 min
Czas wypieku: 37 min