Przepis

wyrabianie
6 min
wyrabianie
1. Kostki gorzkiej czekolady kroimy na cztery części, tworząc małe kosteczki. Mieszamy je z żurawiną. W drugiej misce mieszamy mąkę z kakao i solą. W trzeciej misce umieszczamy aktywny zakwas, dodajemy letnią wodę i mieszamy. Do zakwasu dodajemy mąkę z kakao oraz dodatki, czyli czekoladę i żurawinę. Ciasto wyrabiamy ręcznie (szczegóły w przepisie oryginalnym, podlinkowanym we wstępie) lub mikserem przez 3 minuty na I biegu, następnie 4 minuty na biegu II.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Wyrobione ciasto przekładamy do oprószonej mąką misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
drugie wyrastanie
240 min
drugie wyrastanie
3. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, odgazowujemy, uderzając je pięścią. Formujemy kulę i przekładamy ją do wiklinowego koszyka, podsypanego mąką lub wyłożonego ściereczką. Koszyk przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 3-5 godzin (czas wyrastania zależy od temperatury pomieszczenia i siły zakwasu).
pieczenie
37 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni, włączamy termoobieg i na dnie stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej wypełnioną wodą lub kostkami lodu. Na blachę przerzucamy chleb, odwracając koszyk dnem do góry. Ciasto nacinamy według fantazji i wkładamy do pieca. Pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, ustawiamy pieczenie góra-dół i pieczemy chleb przez 25-27 minut. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej