Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1.W dużej misie lub na stolnicy mieszamy ze sobą mąki (można przesiać). Robimy wgłębienie, dodajemy aktywny zakwas, sól, cukier. Zaczynamy wlewać letnią wodę i wyrabiać ciasto. Po minucie dodajemy jagody oraz posiekaną czekoladę i dalej wyrabiamy. Ciasto zacznie nabierać koloru od jagód. Po ok. 5 minutach przekładamy je do oprószonej mąką misy i przykrywamy ściereczką.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2.Zostawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3.Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Chwilę zagniatamy ciasto formując okrągły bochenek. Ciasto wkładamy do wyłożonego ściereczką (lub podsypanego mąką) wiklinowego koszyka do wyrastania chleba. Ciasto wkładamy złączeniem ku górze i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 3 godziny.
pieczenie
pieczenie
4.Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dole piekarnika umieszczamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą lub kostkami lodu. Koszyk odwracamy dnem ku górze i przerzucamy na blachę ciasto na chleb. Z wierzchu nacinamy je ostrym nożem (u mnie kształt czterolistnej koniczyny/kwiatka). Chleb pieczemy 10 minut. Wyłączamy termoobieg, włączamy tryb pieczenia góra-dół i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Chleb pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony studzimy przed krojeniem na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 5 godz 40 min
Czas wyrastania: 5 godz
Czas wypieku: 40 min