Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
1.Przygotuj gruszkowe puree. Obierz dużą gruszkę ze skórki, wyjmij gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki. Wrzuć je do garnka, wlej pół kubka wody i zagotuj. Gotuj aż woda wyparuje. W tym czasie gruszki powinny się rozgotować i stworzyć mus.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2.Pomieszaj ze sobą w misce lub na blacie mąkę, drożdże i sól. Dodaj puree (nie gorące!), miód i starty imbir. Zacznij zagniatać ciasto. W miarę zagniatania dolewaj ciepłą wodę. Dolewaj bardzo powoli i obserwuj konsystencję ciasta, gdyż ilość wody może nie być precyzyjna. Zależy od ilości dodanego puree gruszkowego. Gdy ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję skończ dolewać wodę. Od tego momentu zagniataj ciasto jeszcze przez ok. 5 minut.
wyrastanie
120 min
wyrastanie
3.Wstaw ciasto do miski, przykryj ją materiałową szmatką i odłóż w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu wyłóż ciasto na obsypaną mąką stolnicę, zagnieć i uformuj z niego okrągły bochenek. Bochenek wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Odstaw w ciepłe miejsce, przykrytą materiałową szmatką na kolejną godzinę. Chleb powinien znacznie urosnąć.
pieczenie
30 min
pieczenie
4.Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw wyrośnięty chleb i piecz przez ok. 25-30 minut, aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w niego drewnianego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto. Daj bochenkowi ostygnąć.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej