Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Imbir obierz ze skórki i bardzo drobno posiekaj. Daktyle pokrój na małe kawałki. Połącz ze sobą w misce lub na stolnicy mąkę, sól, drożdże i przyprawę do piernika. Dorzuć imbir i daktyle. Dodaj syrop klonowy i zacznij zagniatać ciasto. W miarę zagniatania dodawaj ciepłą wodę. Gdy ciasto uzyska jednolitą, odchodzącą od ręki, elastyczną konsystencję zagniataj jeszcze przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Wstaw ciasto do miski, miskę przykryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko kaloryfera) na ok. 1, 5 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu uformuj z ciasta długi rulon, o długości ok. 30 centymetrów. Uklep go lekko z góry i połóż na nieprzywierającej blasze lub blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby bagietka z jednej strony przywierała swoim brzegiem do brzegu blachy. Z drugiej strony uformuj grubą ściankę z folii aluminiowej, aby przytrzymała bagietkę w czasie wyrastania. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
pieczenie
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw bagietkę i piecz przez ok. 25 minut aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w nią wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 55 min
Czas wyrastania: 2 godz 30 min
Czas wypieku: 25 min